餐厅: Bamboo Thai (屯門市廣場1期)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
仲有两个星期就会喺,一边揾泰国好去处,一边见到好多人推介曼谷火车夜市嘅火山排骨,谂起屯门嘅 Bamboo Thai 都有得食,即刻叫埋老公去试,等我哋真系去到泰国再睇下呢个港版正唔正宗先 😋 讲到 Bamboo Thai,原来唔少香料同食材都系直接空运自泰国,仲请咗有丰富泰菜经验嘅泰国师傅 Tanpok Manit 做顾问,所以菜式唔单止啱香港人口味,亦保留咗泰国嘅风味!呢度嘅泰菜比较创新,招牌菜有火山排骨、红咖喱慢煮原条牛肋骨同泰式蛋咖喱炒皇帝虾等,卖相打卡able 又精致 🌴🍊 大虾清新柚子沙律 $88 柚子好大楷清甜又多汁,加埋鲜虾同醋再落些少酱油调味,如果食沙律偏好清淡嘅朋友可以要求酱汁分开上。🧄 蒜香炒泰国椰菜苗 $78 椰菜苗新鲜脆口,炒得好有镬气但唔油腻,蒜香味浓 #好食!🌋🦴 火山排骨 (小) $158 上枱时已经畀个份量吓亲,虽然只系点左「小」排骨,但其实都够 3-4 个人开心 Share!排骨用荷兰猪颈骨慢煮个半钟头而成,再加入香茅、南姜、泰国芫荽同青柠叶等,最后淋上特制酱汁,味道似鱼露配柠檬汁、芫荽同生虾汁,咸香味浓,食落啖啖肉。我问过店员如果唔钟意食芫荽可以点算

大虾清新柚子沙律
🍊 大虾清新柚子沙律 $88
蒜香炒泰国椰菜苗
🧄 蒜香炒泰国椰菜苗 $78
椰菜苗新鲜脆口,炒得好有镬气但唔油腻,蒜香味浓 #好食!
🌋🦴 火山排骨 (小) $158
上枱时已经畀个份量吓亲,虽然只系点左「小」排骨,但其实都够 3-4 个人开心 Share!排骨用荷兰猪颈骨慢煮个半钟头而成,再加入香茅、南姜、泰国芫荽同青柠叶等,最后淋上特制酱汁,味道似鱼露配柠檬汁、芫荽同生虾汁,咸香味浓,食落啖啖肉。我问过店员如果唔钟意食芫荽可以点算?佢话都可以要求酱汁分开上,只系 #打卡 冇咁靓啰 😆
🚂 泰式火车头和牛炒饭 $148
呢个炒饭用咗澳洲 M5 和牛去炒,牛肉份量都几多,饭炒得粒粒分明。加入芥兰、洋葱、小番茄、青瓜等配料,口感丰富。虽然比较湿身,但仍然保留到镬气!
芒果糯米饭
🥭 芒果糯米饭 $78
好甜嘅芒果配热辣辣糯米饭同椰奶,如果有埋紫糯米就更完美!自家制椰子雪葩有惊喜,入面有合桃,侧边仲放咗啲香脆椰丝片,口感同味道都 💯
九层塔青柠梳打、椰来飘香
🥥🍍 九层塔青柠梳打、椰来飘香 $48 / 54
青柠梳打清新解渴,九层塔香气浓郁!Pina Colada 嘅椰汁同菠萝味香甜,系夏天嘅味道!呢类沙冰特饮仲有逢星期二买 2 送 1 优惠,好饮又抵饮 👍🏻
题外话/补充资料: Bamboo Thai 嘅店员服务态度好好,餐厅空间又够大,好啱一家大细嚟开餐。不过平日晚饭时段都可能要等位,所以建议大家记得预早订位先喇!
大虾清新柚子沙律
蒜香炒泰国椰菜苗