2013-07-22
难得一晚, 出市区行夜街, 揾下嘢食. 时间已经不早, 都零时十分了(真的是00:10), 经过这间都几十年嘅"老店", 就好想食"香茅猪扒"及"生牛肉河". 所有就入咗去喇.好后悔, 真的好后悔!点解一间"老店", 会变成咁? (下文详述)很难想像, 今时今日旺角舖租咁, 依啲店舖都仍然可以生存到!?!?其实, 食物并不是太差(但肯定属于差的级别.), 价钱亦比预料中平(我咁讲, 并不代表物有所值.)我们两人, 点了以下东西1) 鲜牛肉粉 (唔正宗, 本来不太差, 但啲河粉太腍及太碎 )(2) 炸虾饼 (冇虾味, 主要系猪肉构成.... )(3) 香茅猪扒蟹柳煎蛋饭 (香茅猪扒 + 蟹柳 + 煎蛋都对版, 但个饭, 充满豉油, 饭底好似一个"豉油水塘"咁. 点食呀??? )(4) 椰汁绿豆冰 (唔好饮, 啲绿豆蓉系一旧旧嘅! 好似饮紧浠奶水咁, 感觉好核突 ) (*本来想饮越南咖啡, 但冇...!?!? )(5) 椰汁红豆冰 (唔好饮, 红豆硬, 红豆少, 唔够甜. 都系好似饮紧浠奶水咁, 感觉好核突. )-----到重点: 系𠮶度嘅人 - 好有问题.全部员工服务都唔专
好后悔, 真的好后悔!
点解一间"老店", 会变成咁? (下文详述)
我们两人, 点了以下东西:
(1) 鲜牛肉粉 (唔正宗, 本来不太差, 但啲河粉太腍及太碎 )
(2) 炸虾饼 (冇虾味, 主要系猪肉构成.... )
-----
到重点: 系𠮶度嘅人 - 好有问题.
全部员工服务都唔专业, 似呃一份薪水咁.
餐厅的主持人, 行为及态度最令人感到不安及生厌:
(1) 啲客入嚟, 好似赶收工, 唔想做生意咁. (唔想做生意可以早啲关门)
(2) 客人点菜, 唔识点或点错, 表现不耐烦, 而唔系引导帮忙.
(3) 手机不离手. 仲要开大声, 同啲员工一齐睇. (当时个员工好忙, 双手都拿著碗碟.)
(4) 最差的是大声讲时事新闻. 其中, 佢讲及一单发生系杜拜嘅强奸案, 讲到眉飞色舞, 全餐厅都静晒, 佢都唔知自己影响紧客人用膳.
有依啲咁嘅人, 就有依啲咁嘅餐厅.
埋单HK$177