2015-12-18 1866 浏览
趁日籍朋友黎香港公干,就带佢去食斋﹝日本比较少斋舖﹞。拣「功德林」既主要原因系地点方便、食物出色、环境舒适,最适合久别重逢既朋友一齐倾计。先黎一个小食拼盘,日籍朋友好开心可以自选菜单,佢拣咗鸡丝粉皮、炸腐皮卷同大豆芽菜。冻冻既鸡丝粉皮同花生酱捞埋一齐,十分醒胃。炸腐皮卷有好多疏菜作馅,抵消咗油炸外皮的油腻,大豆芽菜就普通咗D,就系够普通,才觉得好味。之后叫咗几碟小菜:咕噜肉既甜酸度啱啱好,仿猪肉十分迫真,「肉质」软硬适中,差D以为自己真系食紧咕噜肉,很有惊喜。日籍朋友大赞翡翠苗同用菇类做既鳝糊好食,翡翠苗好有草香味,真系又好味又健康。罗汉斋面十分足料,食完就好饱了。

2015-12-04
  • 自选小食拼盘