2011-04-04 108 浏览
今日系农历三月初一,又系斋期既时候,孝顺既我当然要陪妈妈食斋. 来到元朗想揾好食既斋铺? 俾我地揾到一间,不过因为星期日+初一关系 所以冇定到位就真系认真失策, 7 点钟到达时门口已经好多人排队, 拿飞等位只系例行公事...好彩10分钟到就有位,入到去发现地方唔算太大但却人山人海 而且不乏出家之人正在用餐, 安排了在出菜区附近,但一坐底时就出现不幸的事..今日只有套餐食既同时 好多东西都卖光..包括我最爱的斋卤味 别无选择下唯有叫了套餐~.~黄耳鲍鱼鸡丝翅: 就咁睇落又真系几似街边d碗仔翅,我地连食法都跟足落醋食,够晒风味@_@面酱鲍鱼海参生菜:茨汁在面配了一片片面粉做的假鲍鱼 咬落都有几分口感,生菜配了茨汁送饭一流南乳扣肉煲:上台时南乳味超香而且煲系滚热的,莲藕爽口配上南乳汁 简直一绝,扣肉都做得好似,有点半肥的效果似模似样榄角蜜糖叉烧: 上台骤眼睇真系以为叉烧,食落口感虽然落差较大,但蜜糖味+香口度补偿了一切金牌砂姜盐焗鸡: 外表似以前其他斋铺食过的香烤鸭,味道咬感都唔似鸡 但外型就几似,而且配埋姜蓉+沙姜酱,真系呃到人另外加了一个罗汉斋伊面: 伊面脆身+香口,配料都很多,只是汁有

别无选择下唯有叫了套餐~.~

另外加了一个罗汉斋伊面: 伊面脆身+香口,配料都很多,只是汁有点少 ,干面成堆食落口有点硬@_@

好老实如果唔讲俾人知系食紧斋, d𩠌菜卖相真系几可乱真..好欣赏这种高超手艺,为中国厨艺自豪

场内好多一家大细既人食,成日听人讲细佬仔唔钟意食斋菜,实质非也~~! 其实间中食下斋个感觉都几新鲜,唔驶餐餐大鱼大肉既~!
黄耳鲍鱼鸡丝翅
金牌砂姜盐焗鸡