2004-05-02 20 浏览
以前在北角住的時候已經成日來買麵包,呢度的基本幾款麵包如方包及法包都做得不錯,像Cathie所言,連堅道的il Bel Paese都賣呢度的麵包,可見有水準。今日同老婆食完札幌拉麵,幾滿足。之後再去德興隆食碗炭燒豆腐花,再來這裡買幾個法包明天煮西餐。大大個黑麥法包11蚊5角,當然比il Bel Paese平好多;另外亦買了提子燕麥曲奇同果仁曲奇,另外亦買了一包蜜糖爆谷球。回到家裡用我的旅行Bialetti泡了兩杯Illy的espresso吃曲奇餅,提子燕麥曲奇非乾身,不太甜淡淡牛油香,幾好味但就無咩燕麥的口感及味道,8蚊半一包有5塊,幾抵食;果仁曲奇就偏乾身,粒粒果仁亦有半油香,都係咖啡良伴,呢個一包有七塊,更抵;蜜糖爆谷球係一個以爆谷完成的球体,幾得意,味道甜甜的,我估小朋友最鐘意,8蚊3個,幾經濟。出面陽光普照,一路嘆咖啡,一路吃曲奇,一路分享食的評語,一樂也。