2009-11-07 58 浏览
为母亲庆祝生日, 买咗个东海堂的北海道芝士蛋糕。唔系新嘢, 不过一直未有机会试。$148一个, 之前有credit card有 discount, 不过优惠已过, 好彩手头上有饼卡。平时喺德福放工, 经过东海堂时, 每款蛋糕平均都有2个现货, 所以就无特意去订, 谂住即时买。点知今日放工, 去铜锣湾果间, 居然无哂, 即时有点焦虑, 好彩职员好友善咁帮我打去其他附近分店问, 问咗2间都无, 最后喺海港中心果间有last one, 职员帮我留起, 我立即走去果间买。去到成功买到个蛋糕, 松一口气, 回家同母亲&细佬食生日蛋糕。个蛋糕外型好靓, 系由(顶部)白朱古力、(中间)芝士+北海道牛乳、(底部)朱古力曲奇组成。不过唔知点解, 切果阵有d硬身, 有d难切 (好似果d雪糕蛋糕咁)。味道好香滑, 不过就唔系太feel到牛奶味, 芝士味多d, 不过都几好味, 但始终系芝士蛋糕, 所以食细细嚿就已经有d”溜”。

2009-11-06
庆祝纪念