一班好耐冇见嘅朋友,难得齐人约出嚟,大家话想食好啲,大部份收工都系港岛区就约就脚嘅铜锣湾世贸嘅牛襌烧肉日本料理。由于未齐人,叫咗少少前菜等齐人先,包括三点前菜、蟹籽沙律、茄子沙律、七味鱼翅。茄子沙律:茄子沙律有少少泰式嘅口味,开胃又醒胃!七味鱼翅:岩岩烤完热腾腾食又香又脆,建议呢个要即时食,过得太耐冻左原来会变硬硬地,味道争好远!碟上仲有个沙律酱,不过我觉得唔好点仲好食!呢味送清酒真系一流。顺道介绍埋的饮呢杯饮品,食烧肉最好就系饮清酒,但我地有人揸车今日唔方便饮酒,试咗佢呢度嘅其他饮品,呢杯荔枝同埋火龙果饮品可以帮我下下火😌 荔枝味小清新,又唔太甜,岩岩好。北海道海胆寿司:海胆色泽好鲜食落几好又新鲜,连个紫菜都系脆卜卜。虽然呢度系烧牛肉专门店,不过同朋友一致认为呢度既刺身系出色既!叫左五品刺身,有深海池鱼、刺身带子 、矶煮鲍鱼、原条赤鯥、三文鱼腩刺身。矶煮鲍鱼:真系好新鲜,个人推介矶煮大鲍鱼,食过返唔到转头,鲍鱼味真系好香好浓。原条赤鯥:好食到不得了,师傅特登系鱼表面用火枪烧左,令鱼的新鲜油脂同香气迫出黎,鱼油丰富又够鲜味三文鱼腩刺身:好肥好厚,食落去入口即溶,新鲜。点左极上和牛盛宴,
蟹籽沙律&茄子沙律
七味鱼翅
三点前菜

茄子沙律:茄子沙律有少少泰式嘅口味,开胃又醒胃!

北海道海胆寿司

五品刺身
五品刺身

三文鱼腩刺身:好肥好厚,食落去入口即溶,新鲜。
极上和牛盛宴

点左极上和牛盛宴,原来食牛要跟先后次序,咩都要由淡到浓慢慢食,先至唔会掩盖和牛嘅香气同原味。唔同部位又唔同既fans,而我就最爱牛肩只同埋牛小排,,够肥同时又弹牙,入口即溶嘅口感,值得一试。
呢个时候朋友叫碗白米饭,油脂分布平均的日本和牛加上热辣辣嘅日本米,中和油腻感,个人食法点少少盐最好食,食落一刻觉得满足了。
鲜鳕场蟹脚&猪肩肉

鲜鳕场蟹脚 ,特选猪肩肉,好味又香,不过因为个炉烧完充满牛既油,火势好慢,一个不留神控制唔好就将蟹脚烧耐咗🥺好可惜。

大鱼大肉之后食返啲蔬菜,牛油露笋炒野菌 - $88,呢碟好香,唔油唔腻。

最后食返个香芒椰汁糯米饭,令我呢一个老朋友聚旧嘅开心晚上有最完美嘅句号。
大家食到好饱,正到无嘢好讲,最后就梗系讲钱啦,我就真系好少食得咁豪,不过咁高贵既食材呢个价钱真系差唔多啦,唔梗要既,耐唔耐先一次,最梗要值!
2019-06-29
庆祝纪念