2019-03-13 796 浏览
如果系元朗行去西铁站基本上都会经过呢间野,以往久唔久都留意到佢今次终于食到🤤一入到去个环境已经加左分,平时泰国餐厅一般都好简陋好似茶记咁但佢个环境似系d中级餐厅咁几舒服😚一黎到野食都未叫就送左个泰式凤爪,对于一个食开谭仔酸辣既人黎讲佢都算接受到,小小辣味几开胃👍🏻首先叫左个细既冬阴公汤,一勺落去就见到一大堆香料月桂叶香茅等等,对于净系想饮汤既我黎讲未必系好事。汤味道都系唔太辣系酸酸地既冬阴公都算几岩我口味,同埋份量真系几多呢个细既起码都有4-5碗同埋有两只虾,系几抵食🤪跟住就有个带子青木瓜沙律,青木瓜表现麻麻地泰国食系会好爽口但佢就有淋左些少,味道都系唔太辣就番香港人口味,不过佢就有海量细带子,我谂加埋起码有廿粒,叫做回到本啦😌小食就叫左个皮蛋虾饼,虽然系地道泰国野但唔系间间都揾到,呢到有得食即刻试试佢!味道拍得住系九龙城食过既皮蛋虾饼,虾部份依旧弹牙配埋泰式辣酱真系一人一碟都食得哂😍主菜就叫左个炒金边粉,食过泰国野既人应该都唔会未食过不过我真系未食过咁平咁大个,炒出黎坚系干身味道适中唔太咸太酸仲有三只虾,基本上就系一个你会想食既金边粉👍🏻最后送左两旧糕点,红豆个旧就真系红豆沙方块食落
最后送左两旧糕点,红豆个旧就真系红豆沙方块食落几沙,芒果都算几香,送既黎讲都挑剔唔到太多🤭
呢餐两个人食左300拎蚊不过老实讲d野大大份最后食唔哂叫少一个都仲得,同埋佢又送头盘甜品真系一次过满足你几个愿望,最后去佢个厕所都算干净真系算美满既🥳
泰式凤爪
正宗泰式冬阴公汤