(非会员)
2012-07-31 49 浏览
礼拜一放假去左湾仔行下,想食D特式D既野,于是就去左试呢间上楼既阿拉伯餐厅。之前听同事介绍过呢间野,话都几好食,同埋lunch有时几多人,所以就趁未到lunch time 12点正到上去。因为早去所以坐到窗口位,可以睇到附近街景,个景观几舒服。餐台上面摆左个过胶餐牌同埋一支笔,是自助落单既形式,都算几环保。我拣左$70既阿拉伯SET,可以试多几样野,有头盘、汤同埋main dish。我拣左头盘要鸡心豆茸、餐汤要扁豆汤同埋主菜系免治羊肉肠,佢地话个羊肉肠系自制的。主菜有得拣配白饭或黄饭或薯条,我拣左waiter推介既黄饭。睇台上面张餐纸我发现原来12点半前埋单有9折,所以即刻问waiter食物要几耐上到,佢话大约5-10分钟上到,ok咁都仲够时间食。头盘同汤好快就上到,豆茸个texture有点儿似花生酱,是用阿拉伯面包去点o黎食的,食落几香豆味同有少少酸,系个好既开胃菜。扁豆饮落去几浓郁,有d扁豆茸o系入面,几香几好饮。不过有少少heavy都几饱肚。仲未饮完汤主菜已经黎到,真系几快手。碟上台时可以闻到羊肉肠既香味,另外个黄饭都可以闻到一d香料味。羊肉煎得几香口,食落亦唔会太干,同埋可以f

因为早去所以坐到窗口位,可以睇到附近街景,个景观几舒服。
窗口位可以睇街景

自己剔格仔落单
早埋单有折

扁豆饮落去几浓郁,有d扁豆茸o系入面,几香几好饮。
不过有少少heavy都几饱肚。
左-鸡心豆茸, 中-阿拉伯面包, 右-扁豆汤
仲未饮完汤主菜已经黎到,真系几快手

羊肉煎得几香口,食落亦唔会太干,同埋可以feel到羊肉入面有既香料味,good!

黄饭亦都好香好好食,饭既质感松软、味道丰富。
主菜烤羊肉肠
整体黎讲系满意既一餐,味道好、份量都够,价钱亦都合理。
同埋我12:30前埋单有9折

有机会一定会再黎试下其他野食。

p.s.
闲日想黎食lunch既话最好book定台,因为佢地得廿零个位到,果日我见都几多booking。
12点半前埋单同2点后落order都有9折。
夜晚有5送1优惠,适合一班人黎食饭。
座位不多,最好订位
2012-07-23