2022-07-03 1162 浏览
本身今日系想打边炉,朋友介绍左呢间食店,于是来左试下。食店位于山林道银座38,其实呢栋野喺山林道最入,真系好唔起眼,但系成栋大厦都有啲几出名既食肆,我之前都来过一间rooftop bar,大厦非常新净舒服,有成4部lift,极快就上到餐厅。 餐厅装修简洁,枱都够大,坐得舒服。呢度基本上得一个set食,跟住佢餐牌既4部曲上菜。 第一式系食鸡煲,其实我同朋友都食得几辣,但系我第一次食,所以保守拣啲左小辣,点知系冇乜辣劲,下次再来食应该会拣中/大辣。但系鸡煲香口,味道浓郁,有炒炒孜然粉既味道,亦都有麻香,几唔错。店内姨姨会教你炒,炒4次就可以食,有埋计时器提供,几贴心。 第二式系食蒜蓉蒸海鲜,呢个相对来讲一般般,不过份量几多,款式都多,有扇贝、鲍鱼、圣子、虾同埋斑块。因为够多蒜蓉,而我系garlic fans,所以整体来讲都ok。我本身唔钟意食海鲜,不过呢度我估都系雪藏海鲜,唔重海鲜味,但系唔难食。 第三式就系饮汤,饮完汤就系第四式用个汤打边炉。个汤底系蕃茄著仔汤,味道偏咸,应该都落画味精,不过真系有新鲜蕃茄同薯仔,饮饮下都几好味。重点系之后佢上左碟牛颈脊,真系好滑

第三式就系饮汤,饮完汤就系第四式用个汤打边炉。个汤底系蕃茄著仔汤,味道偏咸,应该都落画味精,不过真系有新鲜蕃茄同薯仔,饮饮下都几好味。重点系之后佢上左碟牛颈脊,真系好滑好好食!我惊艳左,但系记得渌几秒就要食,咁先唔会鞋!店内仲有其他土锅配料比你自己攞,款式虽然唔算多,但系我觉得都够,因为食到边炉已经几饱,同埋仲有饮品任饮!

呢餐人均$298,个人觉得真心几抵,好难有埋海鲜食都唔洗$300!

蒸海鲜
鸡煲