2014-09-28 1319 浏览
第一次食泰国野就间左大围呢间金曼谷。听朋友讲呢间野既食物唔错,而且街坊价钱就可以食到泰国野,所以就黎试下喇。我叫左个细冬阴公汤同串烧拼盘(牛肉同鸡肉)。我平时唔系好食得辣,但食泰国野又点可以唔试下冬阴公呢。饮左第一淡,发现呢种辣味同平时食既好唔同,酸辣得黎带种淡淡既香茅味。而且越饮越开胃,饮多几淡,条俐就有少少麻辣既感觉,但唇齿仍然会留下淡淡香料的清香。饮到甘上下,串烧拼盘送到黎喇,望落其实同街边烧既无咩分别,系个分量多D,同埋d肉大旧d。点知一咬落去,就发现d肉好嫩好多汁,而且配合独特既沙爹酱,肉味更出更野味。食完个串烧,饮晒d汤,其实都几饱下,埋单都只系百零蚊,几抵食。