2023-05-05 605 浏览
因为疫情,好耐冇跟团四围去,今日呢个本地游团一架大旅游巴士坐满晒,我哋去咗龙尾滩同聚星楼,之后就嚟咗呢度食海鲜。首先上一大碟白灼虾,新鲜热辣,虾肉爽甜。😋😋跟住炸鲜鱿,外面炸粉唔算厚,好浅色望落去好似冇乜味咁,咬一啖,完全改观,冇𦁤过咁正,味鲜肉嫩,食完一件又一件。😂歇一歇海鲜,上啲肉同菜,清炒菜心,okay 啦,甜酸排骨,味道唔错,不过啲排骨好细粒。白切鸡,相比起海鲜,就冇乜特别。加上枱上面有海鲜,个个净系顾住食海鲜,碟鸡冇乜人夹。😅今餐讲明系海鲜,当然唔少得鱼啦,不过一只大碟两条细鱼,味道okay,但系卖相一般。跟住落嚟嘅蒸饱鱼真系唔错,只只都差唔多三分一只手掌咁大。蒸得啱啱好,唔会韧又鲜味,正👍🏼!个餐唔包酥炸生蚝,每只要加几拾蚊,流浮山出名蚝,冇理由唔试!蚝身厚肉,不过味道只系一般,有少少失望。本来都觉得饱,不过个friend夹咗蒸海中三寳(其实唔知系乜,好似系鱼仔、虾亁之类……😅),试吓冇坏,鲜味而且几有特色。

白灼虾
椒盐鲜鱿