2015-01-27 639 浏览
地铁而家直到坚尼地城交通方便, 所以想约朋友一齐入去揾食, 今次试下一间坐落地铁站行5分钟一间细细既西餐店 PICCOLO 骤眼看似系以BAR 风格为主既餐厅, 门口有两三张长高枱, 适合人少少饮住啤酒HAPPY HOUR, 店内亦有4至5 张可容纳3,4 人既方枱.内里装修以橙色墙为主, 配以香港式既油画装饰, 感觉舒服!的MANAGER SHIRLEY 耐心解说佢地餐厅既食物, 因应番佢既推介, 我地试左佢地既HOUSE WINE 其中一只来自意大利既TALAMONTI, 虽然我吾太熟红酒, 但系我都可以十分FEEL 到佢无论饮同闻都好浓既VANILLA味, 十分特别。饮料方面仲有一D比较特别既啤酒, 好似来自美国充满住荔枝香味既既AIRWAVE, 另外仲有口感烈橙味既TANGERINE,有浓有淡, 啱哂吾同人仕食物方面, 我地点左个炸鸡, 鸡肉比较滑鸡皮炸得够脆,吾错HAM&MELON, HAM 大块比较YOUNG,蜜瓜偏甜, 都系一个不错既配搭接下来大食既我地点左两个意粉AGLIO OLIO 有GARLIC OLIVE OIL 同RED CHILLI呢个我几钟意, 上面既材料配
内里装修以橙色墙为主, 配以香港式既油画装饰, 感觉舒服!
食物方面, 我地点左个
炸鸡, 鸡肉比较滑鸡皮炸得够脆,吾错
接下来大食既我地点左两个意粉
呢个我几钟意, 上面既材料配以扁意粉 GARLIC 同OLIVEOIL, 一个干一个湿中和番口感, 再加上几辣既RED CHILLI 吊味, 正!
第二个意粉系。BOLOGNESE 有TOMATO SAUCE, 免治牛同咪菜,怠觉清新,比想像中不油,OK!
最后我地点左个米兰式既PIZZA, 即是同HK 既好吾同, PIZZA比较薄身, 用既料亦吾会好似HK 甘夸张甘多. 我地点左个TODAY SPECIAL 既MORTADELLAwith ROCKET
薄脆既PIZZA皮上面配上芝士火腿, 然后上面放上新鲜既ROCKET 菜, 十分MATCH, 我很喜欢

总括而言, 食物味道, 环境, 我都好满意, 若下次经过我都会再黎食!
2015-01-26
  • Pizza