RUE DU LIBAN

2024-07-09 1640 浏览
第二次食黎巴嫩菜,而今次嚟到尖沙咀嘅山林道,行入少少有间黎巴嫩菜,入边环境好似花园一样,个天花板布满一朵朵嘅花朵、成个环境彷佛进入咗黎巴嫩花园嘅感觉每款食物味道都极具黎巴嫩嘅特色,加埋餐厅环境,同所有店员都是外国人,食住野就有异国风情的感觉念台- 羊肉鹰嘴豆蓉呢个系前菜嚟,不过其实2个人食完个前菜都几饱,感觉类似薯蓉,上面铺满羊肉粒,见到中间仲有啲几香的油,食法系捞埋一齐放喺面包同埋脆片上面,味道都几好而且佢𠮶啲比较特别嘅香料味,其实一开始食落去都几满意- 地中海慢炖牛肋骨牛肋骨炖到好淋,部份中间有肥肉的位置有少少溶化,一旧牛少少地2个人都够,太多会好饱念牛肉味都好出,而且个底放左啲好奇特的薯蓉,第一次食到薯蓉酸酸地,可能柠檬味?隐约夹杂住有香草味,其实都几有趣- 羊肉串 Lamb Kofta睇中文以为佢系串烧,其实唔系兮佢有一块薄饼,上面铺满四大旧羊肉,佢唔系原条羊肉嚟,似系羊肉碎酱整做一条条②呢碟嘢都几饱,隔离仲会配咗啲青椒红椒洋葱做配菜,你可以分开只食羊肉,亦都可以包住薄饼,当佢卡巴咁食,佢亦都配咗一个酱,类似平时食卡巴𠮶啲酱都算几好.- 米布甸佢唔系我哋平时食一嚿嚿嘅日式布甸,
- 羊肉鹰嘴豆蓉

- 地中海慢炖牛肋骨
- 羊肉串 Lamb Kofta
- 米布甸
佢唔系我哋平时食一嚿嚿嘅日式布甸,佢系似系用米饭再加啲牛奶,再加少量果仁同埋肉桂粉,质感有啲似芝麻糊,但带点有口感的米饭、感觉又系几特别..