见父亲节父亲又系正宗客家佬所以去试吓尼间粉岭出名嘅客家菜先~ 🥣🥣🥣商场可以泊车方便, 不过去到见到满街泊满车所以入乡随俗咗~ 😂😂😂一入去见新装修咗所以好靓, 不过一坐底就觉得太热喇~ 因为冷气好似冇开咁, 热到出汗呀, 佢在窗边放咗部移动式座地冷气但系唔凉又太大风吹住唔舒服~ 😑😑😑即刻叫咗几个𩠌试吓~个猪油捞饭质地硬硬哋, 我就觉得粒粒分明几好食, 但系我屋企人钟意食软饭嘅就话太硬了, 自己落猪油同甜豉油, 虽然系炸定但系猪油好香, 不过如果系先落镬炒吓先落饭会重香, 甜豉油一啲都唔咸, 落多多都唔怕~ 🐽🐽🐽 🍚🍚🍚三杯焗鲜猪肠好香皮又脆, 但系我屋企人话个皮太韧佢哋食唔到~ 😂😂😂客家黄酒鸡~ 有「蒸」同「炸」两种选择, 我叫咗蒸因为想有啖黄酒汤大家饮吓~ 个汤身好浓郁, 香到爆, 好在酒精已挥发晒, 唔系我因要揸车就唔饮得㗎喇~ 🙈🙈🙈 鸡滑唔韧唔鞋又多旧唔会得几旧冇得食~ 🎉🎉🎉梅菜猪肉闵得好棯入口即融正宗五花又大块好满足, 梅菜又香又甜唔咸, 尼个𩠌饭一流~ 唔怪得全场都叫啦~ 💪🏻💪🏻💪🏻黑糖蜂巢糕半份都有咁多, 质哋几好白糖糕咁, 不过「太甜」喇~ 🤔🤔🤔 如果可以

即刻叫咗几个𩠌试吓~

猪汁捞饭

三杯焗鲜猪肠

客家黄酒鸡(蒸)

梅菜扣肉

黑糖蜂巢糕

黑糖蜂巢糕半份都有咁多, 质哋几好白糖糕咁, 不过「太甜」喇~ 🤔🤔🤔 如果可以减至 1/3 甜会好啲, 太甜食唔到糕本身个香味~ 屋企人每人食咗一旧就放弃由我清场~ 🙈🙈🙈

总括其实好好食~ 好正宗嘅客家菜, 除咗热到爆出晒汗之外推荐大家一家大细食晚饭~ 👏🏻👏🏻👏🏻

凤梨咕噜肉
2020-06-21
庆祝纪念
父亲节
猪汁捞饭
三杯焗鲜猪肠
客家黄酒鸡(蒸)
梅菜扣肉
黑糖蜂巢糕