2003-03-26 4 浏览
在中环做野都唔知原来这里变了一间拉面店,仲叫自己做「元祖」tim!在日本够胆叫得自己呢个名通常唔差得去边,所以今日就来试试。拉面得三个选择,味噌、正油和盐味。原本想选择盐味,因为好少可能在香港吃到,亦想睇下佢地做唔做倒好食的盐味,但见今日好似阴阴凉,浓浓的味噌汤底好似吸引D,所以就叫左。配料有半肥廋叉烧紫菜芽菜荀等但都是配角,主角的味噌汤底热辣辣非常正,未食面已经饮左半碗!唔使问当然有味精,但有边度的日式拉面汤底无味精?不能证实面是否直接由日本运来,但总之弹牙又有咬口。成碗面整体感觉非常正,有番在日本食拉面的味道,个人觉得在香港只有Domon才找到相近的拉面风味,连横钢都仲差少少。可惜天气唔够涷,如果唔系可以再加旧北海道牛油就仲正。60蚊一碗不算平,但个人觉得物有所值。
60蚊一碗不算平,但个人觉得物有所值。