2022-05-07 99 浏览
前两日同朋友翻学校考试考完当然要食好d奖励自己咁辛苦(虽然其实我未完sem🥹🥹就到左西环一间bookmark几耐专食泰西fusion既野食而且最著名就系佢哋既流心牛角包舖头环境浪漫有特色我地好彩坐梳化所以好舒服店铺适合约会同家庭聚会٩(´ε` ٩و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♡ Set Dinner $298/pp +10% charge (8.5/10)( Starter / From the Grilled / Main / Dessert x1 ) ♡ StarterSignature Lobster Bisque Lava Croissant (8/10)呢个就系传说中的龙虾汤流心包♡来呢度就系为左呢个龙虾汤的确几浓的配上牛角包一齐食确实系另一番风味但系龙虾肉不算多有dd失望Signature Burrata Cheese Salad (9/10)反而呢个真系令我Surprise泰式辣味蘸系番茄上单单食的确会有少少麻辣感但系配埋布拉塔芝士就中和左而且软软绵绵~正♡ From the Grilled Grilled Squid (7/10)呢个鱿鱼唔算好多 而且都偏辣
前两日同朋友翻学校考试

舖头环境浪漫有特色
我地好彩坐梳化所以好舒服
店铺适合约会同家庭聚会
٩(´ε` ٩و

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

♡ Starter

单单食的确会有少少麻辣感
但系配埋布拉塔芝士就中和左
而且软软绵绵~正

♡ From the Grilled
Grilled Squid (7/10)
呢个鱿鱼唔算好多 而且都偏辣
咬感都唔算爽口
不过佢帮我地鱿鱼切好晒
食得好方便~☺️

Chicken Stray w/ Peanut Sauce (8.5/10)
反而呢间朋友叫既又几好香
鸡肉选出左近骨位置
食落唔会鞋而且软软的
配埋沙爹同花生酱~系正的

♡ Main
Sous-vide Wagyu Cheek w/ Massaman Curry (9.5/10)
呢个真系完全out of expected好味😋
首先和牛份量好多好多
我同朋友食左起码十几块😌
而且Massaman Curry非常惹味
系泰式中相对温和的咖喱
对我呢个non-辣控friendly!
个人认为佢仲有少少椰汁感!

Braised Crab Meat E-Fu Noodles in Signature Lobster Sauce (9/10)
E-Fu Noodles有少少似中式伊面感觉
而且龙虾汁都果然浓的口感
个人认为呢个出色过流心牛角包的汁!
同朋友好快就bababa食晒٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

♡ Dessert
Thai Tea Lava Croissant (9/10)
相比起一开头既
呢个更加吸引我🥐✌️
因为除左佢系爆浆多d之外
泰茶浓郁之余都唔会甜非常好👍🏻

Sous-vide Creme Brulee w/ Pineapple Puree (8.5/10)
呢个焦糖炖蛋都十分出色
在于佢有浓厚的椰子雪糕
再配上有菠萝蓉在底
混合一起就系充满泰国风情
的法式甜品🍮

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

● ● 总结 ● ●
个人认为呢间都几抵食