2018-08-07
记得以前系澳门食过缅甸菜,印象中好似唔错,事隔咁多年,都无机会食再到今次机缘巧合之下,发现左有间小店食缅甸菜系我朋友屋企附近,又唔贵,真系要回忆返缅甸菜既味道曼德勒鲜茄滋味捞米线卖相好吸引,由新鲜蕃茄制成,蕃茄肉多到盖面,酱汁鲜甜,加上干蒜及类似xo 酱,捞埋一齐食,更加滋味另外叫左缅甸香滑椰汁鸡面,侍应送黎时都有讲系椰汁鸡面,虽然我觉得怪怪地,卖相似咖喱汁多d,唔知佢有无俾错我,但入口真系好香椰香味,加上件件鸡脾肉,肉厚又嫩滑,都几好味,应该无俾错挂黄姜脆脆鸡翼鸡翼边炸得有d d 脆,但外表其实淋淋地,唔知系炸得唔够,定系缅甸特色呢?不过鸡肉嫩滑,加左黄姜染左少少黄色, 几特别酥炸黄金脆虾饼,外表扁平,但入口香脆,里面包住虾胶,蘸上鸡酱系最好既配搭缅甸咖啡,特登想试下会有几唔同原来咖啡比例比较多,味道ok缅甸黄姜蜜特饮,味道甜甜地,不过觉得几润喉,带少少姜味,反而红枣味较重,而且底杯有好多渣,可以食埋佢
曼德勒鲜茄滋味捞米线
黄姜脆脆鸡翼
缅甸咖啡,特登想试下会有几唔同
原来咖啡比例比较多,味道ok