2024-05-19
今次去到上环附近揾野食,朋友仔想食烧烤,我哋openrice揾到呢度,见几蚊一串串烧,都几抵食~一于过嚟试下👍我哋样样都想食,每样叫左少少,叫左16款串烧,食返够本❤️❤️1.藤椒鱼皮麻香同辣味好重,好够味,份量都足够,鱼皮都好有咬口,口感唔错~2.蒜蓉金菇好香牛油味,亦都充满蒜味,令到成份金菇都好Juicy~味道比较清淡,但系又几好食👍3.孜然蒜蓉豆皮串好浓味的豆皮串~孜然味好重,好正👍腐皮口感都唔错,里面夹杂着少量蔬菜🥒4.蜜糖牛油烧面包好香甜的蜂蜜味~面包都好软熟5.猪颈肉猪颈肉嘅表面淋上泰式嘅酱汁,酸酸辣辣,充满香茅味,猪颈肉肉质都好爽脆6.翠玉瓜表面铺满孜然粉~个瓜烤到好Juicy,一啲都唔干7.鸡翼有啲类似三哥啲土匪鸡翼,表面铺满孜然粉,鸡翼表面外脆8.陀地烧茄子表面充满蒜蓉同埋菜甫,有啲中式嘅辣椒feel~另一种独特嘅风味,而且份量都几大9.鸡肉串好厚嘅鸡肉,啖啖肉,好满足👍10.孜然烧土豆土豆薄薄一片,不过又唔会话烤得太干,上面亦都铺满好香嘅孜然味,一口一片😍11.孜然烧韭菜 份量超多,韭菜亦都好有咬口12.甜蜜烧菠萝菠萝都几甜,入边水份仍然好充足,咬落去都系好Juicy🤣
1.藤椒鱼皮
2.蒜蓉金菇
3.孜然蒜蓉豆皮串
4.蜜糖牛油烧面包
好香甜的蜂蜜味~面包都好软熟
5.猪颈肉
6.翠玉瓜
表面铺满孜然粉~个瓜烤到好Juicy,一啲都唔干
7.鸡翼
有啲类似三哥啲土匪鸡翼,表面铺满孜然粉,鸡翼表面外脆
8.陀地烧茄子
9.鸡肉串
好厚嘅鸡肉,啖啖肉,好满足👍
10.孜然烧土豆
11.孜然烧韭菜
份量超多,韭菜亦都好有咬口
12.甜蜜烧菠萝
菠萝都几甜,入边水份仍然好充足,咬落去都系好Juicy🤣
13.牛舌心
牛舌一般冇得输~再加柠檬汁,几好👍
14.咸酸菜五花
五花肉咬落去充满油脂,都算系入口即溶,表面亦都好香脆
15.生蚝
生蚝表面亦都铺满劲多蒜同埋菜甫,视觉冲击非常满足
16.蜜糖烧芋头
芋头表面有一层薄薄嘅蜜糖脆,都Ok
17.菠萝青柠梳打
好香甜的菠萝味,再加柠檬嘅酸味,而且好大杯❤️够晒啦~
18.薏米水
甜度非常充足,配埋烧烤咁重口味,同烧烤可以形成一个平衡~👍👍
今次啲食物都唔错~人均$250左右食到扶墙😆可以再嚟多转~~~