2005-10-24 61 浏览
经几个食友介绍,一直都想试,适逢昨天是特别日子,所以专程去食。位置的确几难揾,附近住宅区,好不容易才揾到。先上餐前面包,除了奉上三款热辣辣的面饱外,还有一碟蕃茄配法饱,配上沙律菜及olive,另外一小碟杰杰地的黑醋,甜味较重,我个人都不太接受。龙虾汤-好大碗,好鲜味、虾肉爽,虽然味道唔太浓、唔太creamy,但这样唔会太饱,食唔落之后的主菜。蕃茄pancetta ham risotto –第一次食蕃茄味的risotto,比起一般意大利饭冇咁留,但D饭煮得过谂。芦笋、车喱茄、辣椒homemake noodle-酱汁味与risotto有点相似,蕃茄汁调搞得好好,好有鲜蕃茄味,不会只食到罐头茄酱味道。而面的质感唔似一般的pasta,较谂身,有d似日本面的感觉,不过好有蛋味。意式焗baby lamb-买相唔靓,颜色较黑,而羊肉煮得过老,唔嫩滑,食唔出系羊肉味,虽然只是用橄榄油来煮,但系份量太多,食落好油腻及好溜的感觉。虽然食得好饱,但甜品一定不可缺,叫了Millefoglie,类似拿破仑,三层酥皮极之松化,而料的cream,虽然好似好heavy,但食落口香甜、软滑。唔多够喉,再叫个意大利雪榚,
位置的确几难揾,附近住宅区,好不容易才揾到。
唔多够喉,再叫个意大利雪榚,原来与“得龙”的雪榚三文治一样。
可能期望过高,所以食完都觉得一般,不会特别来食第二次。

p.s.:多谢LQ引路