2019-12-10
IACA Superfood Bar #湾仔依家非常流行健康饮食,açai bowl系其中一个深受欢迎嘅Superfood,含有丰富嘅antioxidant,较其他生果低糖,有助肠脏健康。一直都听到好多人话açai bowl好好食,终于有机会试!其实açai bowl主要就系用açai 呢一只生果整成嘅smoothie,再加上各种toppings。今次呢一间非常特别,除咗传统嘅açai 之外,仲有好新奇嘅cupuaca bowl同埋pitaya bowl,其中açai同埋cupuaca bowl仲可以两沟嘅添。今次食嘅呢一款就系açai同埋cupuaca bowl两沟 $68 (medium size)成份包括有açai同埋cupuaca粉、香蕉、士多啤梨、蓝莓、自家制燕麦、椰子亚麻籽布甸、奇异果、椰子片、生朱古力碎。Açai 𠮶边比我想像中冇咁酸,莓嘅味道其实唔算强,但系配上甜甜地嘅燕麦片食都唔错。而cupuaca嘅味本身唔浓,同香蕉一齐整成smoothie之后,味道主要比香蕉盖过。所以我觉得成碗最主要唔系食个味道,而系𠮶种绵绵沙冰嘅口感,配上健康嘅燕麦同埋生果一齐食,感觉清新,啱晒
所以我觉得成碗最主要唔系食个味道,而系𠮶种绵绵沙冰嘅口感,配上健康嘅燕麦同埋生果一齐食,感觉清新,啱晒追求健康饮食嘅人士。
由于呢一间系我第一间食嘅açai bowl,所以未能作出比较,但系第一次食来讲,觉得味道不过不失,未到好想食多次,会宁愿试吓其他嘅açai bowl。
不过呢间小店气氛好舒服,入面嘅装修好田园感觉,而且仲帮住一啲放松心情嘅音乐,外国嚟嘅店主仲会同你介绍一下佢哋嘅açai bowl,特别系佢哋连皮食嘅奇异果!佢哋非常主张奇异果应该连埋皮一齐食,而佢哋系会帮你批左啲毛,佢哋话咁样有更加多营养纤维。
味道: 3.4/5
性价比: 3.8/5