2023-09-28 1697 浏览
难得收早,去尖沙咀shopping,行开街就同同事食个late lunch啦…行到去厚福街,成条街都系小店,大把嘢食!同事同我都想食寿司,见到呢间门面细细,望入去又几骨子㖞,一于就食佢啦!打开门其实都吓一跳,店面真系好细😅🤭不过又好有日本小店feel,好彩座位都几舒适阔落,师傅同店员都系讲广东话,如果唔系都唔知点叫~😁🤣佢有好多lunch set,今日想食好啲,就叫个最贵㗎啦!!套餐包括一个沙律同一碗海带豆腐味噌汤,仲有12件精品寿司,每件都可以自己拣,种类都好多,除咗基本嘅吞拿鱼腩、三文鱼腩、左口裙边之外,仲有几款军舰,估唔到仲有深海池鱼同真鲷!👍🏻🥰有几款鱼个名真系好特别:鲛鲽、鲂𫚒……🤔真系听都未听过😅抱住好学精神向店员请教,原来系左口鱼个朋友---右口鱼!🥰👍🏻食味同左口鱼相近,但油份冇咁重,比较淡身少少,但都系十分鲜甜味美!👍🏻👍🏻🥳全部鱼生质素都好高,十分新鲜,我由淡口食到浓味,每件都有不同风味,中间用姜片清一清,口腔内就唔会影响到品尝下一件嘅口感啦~而且要一赞嘅系佢个寿司豉油🥰👍🏻原来系自己重新调过味,所以唔会好似平时咁,一食完寿司就觉得好颈渴~😓🫣平时仲有几款唔同价格嘅

平时仲有几款唔同价格嘅omakase,所以下次要同闺蜜再嚟食过!
2023-09-28