2024-08-20
本身我地5个人去食,落单既时候个楼面话送点心,然后递左张点心纸俾我地,咁我地就系张点心纸上面拣左个,楼面即刻收左帮我地落左(成张点心纸我地净系剔左一个点心,而且成程姐姐望住我地写)食食下佢突然上左个小食(鸡翼)俾我地,我地就话我地无剔过,佢地楼面既同事收返碟鸡翼之后,佢地既女经理就过左嚟,递左岩岩提到果张点心纸俾我地睇背面(小食果格系点心纸背面),但我地根本无剔都无留意到原来后面俾人剔左鸡翼果格,然后女经理就话「5个人系送小食」,我地已经觉得奇怪,同女经理讲「我地食唔到,唔要,同埋你地同事话系送点心」,但女经理同我地讲「如果唔要个鸡翼,个点心都系会照计钱」所以我地都谂住算啦,照要个鸡翼啦咁去到我地就嚟要走果阵,个鸡翼都未到,我地其中一个朋友就睇下佢地张传单啦,发现3-5个人根本系送点心,而唔系佢地女经理所讲送小食,咁我地就叫佢地楼面问啦,楼面个姐姐同我地讲「经理已经帮你地改左」我地就理所当然咁觉得佢地cancel左个鸡翼,帮我地减左一个点心既钱,就走左去俾钱啦俾钱既时候收银果个同我地讲「你地要free小食既话要加返一位茶钱,因为6个人先会free小食」咁我地即时对单,就同佢讲话我地无食
俾钱既时候收银果个同我地讲「你地要free小食既话要加返一位茶钱,因为6个人先会free小食」咁我地即时对单,就同佢讲话我地无食到个小食,你地同事话已经帮我地cancel,佢地既男经理哩个时候走左过嚟,望住我地同佢地一位楼面同事讲「咪佢地个鸡翼啰!到左啦」,然后收银就叫我地同男经理讲返咩事啦,结果我地解释解释下,个男经理就态度劲差咁讲「得啦得啦!帮你地cancel返啦」我地就嬲嬲地,话佢态度差,然后男经理就话「得啦!唔想讲呀」
重点系我地对旧单既时候,发现鸡翼佢地落左两次,仲要有次鸡翼好明显系佢地后嚟入单既,好难唔令人怀疑佢地根本有心要我地硬食,先呃我地5个人系送小食,最尾我地嘈先肯改单,仲要最尾新单同旧单差左接近100蚊,如果我地唔嘈,系唔系就要我地硬食晒啲野?仲要佢地职员既态度系好似我地做错咁,哩餐真系贴钱买难受⋯