夜晚谂住去食饭,店铺要等位,等左5-10分钟就入去了。入到去得一张台执好位,所以店员就嗌我地坐低。后面有一张,但系未执好位。谂好嗌咩嘢食之后,就叫店员埋黎。我地拣见到好多台都嗌左火锅,所以就嗌火锅+鳗鱼炒饭。点知店员就话:呢个位大风,开唔到炉,呢度食唔到打边炉啊,你地拣其他嗌啦。我当堂呆左呆,隔离5张有4张都食紧打边炉,之后我就话入座嘅时候,点解你唔讲嘅?店员就继续话系啊食唔到嗌其他啦。我问有冇位可以转到?(因为我见后面个台都系岩岩入座,其实佢可以去问问个台系咪食火锅…)之后店员就一句话:你一眼睇晒啦🙂‍↔️你都见到冇位咖啦🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯其实唔识同客沟通可以做后台……系咁讲嘢真系赶客…….最后比佢讲嘅嘢辣庆左,走人无食如果餐厅见到麻烦处理下个staff…如果个个位唔可以火锅,其实系咪一开始入座就讲明,等客可以知道/等其他台。而唔系嗌个客唔好食呢个食其他😓
店员就继续话系啊食唔到嗌其他啦。
之后店员就一句话:你一眼睇晒啦🙂‍↔️你都见到冇位咖啦
🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯
其实唔识同客沟通可以做后台……
系咁讲嘢真系赶客…….
最后比佢讲嘅嘢辣庆左,走人无食

2024-09-08