2024-06-10
今次写食评的动机,全因遇到一位很rude and 急燥的侍应Annie. 也顺度分享吓见住餐厅食物质素大退步的状况。老实讲,身为餐厅ge fans, 都系好唔开心。本身都唔想讲,因为总觉得好食自然引人来,唔好食都唔使写衰人。何况,都唔系人人追求好质素,身为居民,食个早餐,食个顺便,佢都唔会话少人食。而且,好多单车友会来吃。之不过,今早经历令我决定要记录同分享。今早,下雨,餐厅很full. 我和先生,两岁宝宝到达时要等位。幸运地只有我们在等。很快,一位店员邀请我地,问我地介唔介意坐住张二人枱先,因为未有大枱。我get 到系,"坐住先" 即可以系之后有位转枱。咁我地就入去了。一入去, Annie 小姐煞有介事咁冲口而出同我地讲:"你地做咩入黎,等我地安排好先好入!"我心谂,系你地ge 员工叫我地入,妳咩事!(就当妳唔知,我都冇出声解释,因为见A 小姐好急燥咁)Then, 邀请我地个位员工就即刻讲番俾A 听系佢叫ge. 我地就被带到二人枱坐低。见佢地咁full, 真心谂住迫唔紧要,快快食完走!不够一分钟,看见有张四人枱准备走,又见门口未有人,所以就提出转枱,有位员工都好好,见到佢系想回应我地
[今早故事:员工Annie 态度rude]
不够一分钟,看见有张四人枱准备走,又见门口未有人,所以就提出转枱,有位员工都好好,见到佢系想回应我地需要,但又唔知点做,似乎唔可以话事。眼见佢地好忙乱咁,所以都预左等佢地settle 先处理。
突然,门口来了两位客,所以我就快快提出多次,因为见张四人枱clean up 左,就想快d 转过去,咁就吉番张二人枱出来。点知,今次问的对像Annie 小姐的回覆真系吓我一条。
我:唔该,系咪可以安排我地坐番张四人枱?我见门口有两个人,可以坐我地呢张。
(可能我太多事,将我见到情况讲出来。)
Annie: 唔需要妳为我地担心,我地会安排。
我:我冇担心过你地,我系想坐得舒服d.
大概几分钟,有位员工就帮我地安排。诚实分享,我当下系嬲ge, 所以我都又真心又刻意感谢那员工有礼貌咁回应我,摆明讲埋俾A 听。之后,A 小姐经过都不弱,大声咁讲:坐左入黎先话要坐得舒服d!
我顶!我冇再出声!我自己都燥,就忍,唔想生事。之后就听到佢同员工讲话d 坐位要点安排咁la, 仲要大大声咁讲。但我系唔会对号入座!妳嬲妳燥妳急,ok, 但唔该唔好发系d 客身上。多人就handle 唔到系妳地ge 问题。而且我问人可否转位时,有三个人系冇野做紧,门外又未有客。如果真系唔俾人转枱,妳就唔好同个客讲"坐住先"! 就当我误会左原来"坐住先" 唔系真系我get 到ge "坐住先,有位再转", 咁妳咪讲声唔好意思,唔转得,我都觉得舒服d. 反正预左迫住食。但就唔系俾说话个客听lor! 仲要一黎就咁冇礼貌,都唔系求客人行先,但fair fair plz! 自己d 人未沟通好,未合作好,就将d情绪发系人客度,差!
[食物质素]
这三年,由于住附近,这间店成为我的常店,食过超过20次,分别吃过它的早,午及晚餐,最爱它的桂花latte,青瓜latte, 意粉,risotto等。也介绍过不少朋友来。但过去半年,看著它一次比一次退步。Latte 已失去开初的咖啡香浓,也看不到美丽的拉花,得个糖浆之甜味。当中啡,奶,糖浆的比例大不如前。意为一次失手,所以再去多两次重温我喜欢的咖啡及菜式,真系再吃不出昔日的心机及质素。食物质素由外到内都变差,而更差是冇埋昔日的服务质素。
不会再食!!!!!!!!