2024-04-17
渣打同遮打傻傻分不清之去极都仲有新店未去嘅Nodi我呢年到底写咗几多编Nodi真系唔系好记得「去咗咁多间都仲去?」🤔(老师都暗暗问自己)去呀~ 呢间个Menu 唔同、有惊喜呢~过去嘅Nodi 都系走Grab & Go 路线嘢食最多都系简单Pastry 、Bagels、曲奇咁🍪不过置地遮打呢间多咗几款店舖限定🍽️有Smoothie 、Breakfast Cup 仲有Toasts 呢🔖 Breakfast Cup - Fresh Fruit Yogurt Parfait话佢系Parfait 真系无讲错🍓真系可以当佢甜品咁食🫐佢入面好多新鲜水果唔在讲🍌Yogurt 味道亦比一般嘅甜味突出、喜欢💕(另外仲有款Mango Chia Seed Pudding🥭不过呢日卖哂)🔖Lump Crab Toast 🦀今日老师教生物🧑🏫Lump 呢个字平时解做「一堆堆」但Lump 其实亦都系蟹肉嘅一个细分种类名蟹肉大致可以分为:Jumbo Lump > Lump > Backfin > Special > Claw (贵至平)Jumbo Lump 系连接两边Swimming
去极都仲有新店未去嘅Nodi
我呢年到底写咗几多编Nodi
真系唔系好记得
「去咗咁多间都仲去?」🤔
(老师都暗暗问自己)
去呀~ 呢间个Menu 唔同、有惊喜呢~
过去嘅Nodi 都系走Grab & Go 路线
嘢食最多都系简单Pastry 、Bagels、曲奇咁🍪
不过置地遮打呢间多咗几款店舖限定🍽️
🔖 Breakfast Cup -
Fresh Fruit Yogurt Parfait
话佢系Parfait 真系无讲错🍓
真系可以当佢甜品咁食🫐
佢入面好多新鲜水果唔在讲🍌
Yogurt 味道亦比一般嘅甜味突出、喜欢💕
🔖Lump Crab Toast 🦀
今日老师教生物🧑🏫
Lump 呢个字平时解做「一堆堆」
但Lump 其实亦都系蟹肉嘅一个细分种类名
蟹肉大致可以分为:
Jumbo Lump 系连接两边Swimming Legs (最下面𠮶对脚)嘅肌肉
佢好矜贵、一只蟹得两嚿
Jumbo Lump大嚿得嚟完整、最鲜甜
而Lump 系蟹身嘅肉、中间夹杂咗啲碎咗嘅Jumbo Lump
Lump平时比较常用于Crab Cake 或沙律🥗
好喇、讲返个多士🍞
Sour Dough 软熟好易切开
上面唔止有蟹肉原来仲有一层白汁碎蛋呢🥚
青瓜同车厘茄外佢仲洒咗啲Paprika喺顶顶🌶️
颜色、味道、口感都好丰富🥒
虽然得一片但馅料份量好足
重点系卖$6x 喺中环呢个地段嚟讲真系算佛心👏🏻
对住大马路、楼上就系苏富比喔u know ….
❣️遮打店有定休日