2014-07-09 5626 浏览
以前食开电车路间明记但执了, 所以在湾仔区揾炒小菜就转去金源, 同生记一样做熟客多, 但金源较好, 唔介意等位都会有得食.  夜晚8点半已有一班人等位, 大约等20分钟才有位.  店铺细细有阁楼, 我们安排上阁楼, 简陋既装修正是炒小菜店既标志 .  我们4人食了6道菜加送一大碗例汤, 每碟都大大碟, 已尽了力都不能食清.  - 山东烧鸡: 以往在佐敦既北京酒楼最爱食此道菜, 自关门大吉后只有在金源先再可回味.  此道菜既精华其实不在于鸡, 而系个生蒜豉油汁, 一定要将一大堆配于鸡肉一并食才滋味.- 豉椒炒蚬: 炒完仲有好多肉, 够镬气, 蚬肉都干净不会有砂- 椒盐九肚鱼: 好惹味, 炸得酥脆, 小炒地方必食, 最宜佐酒- 粟米斑块: 份量多, 每件鱼块都大件, 但献汁不够粟米, 味道一般.- 生炒骨: 有挂汁, 味道够酸, 颜色偏橙, 大大旧啖啖肉, 较似咕噜肉.- 蒜容炒菜芯: 菜芯青嬾鲜甜, 不太油- 送既南瓜芋头露: 其实餐牌仲好多款甜品, 好少炒小菜店有咁多甜品选择, 但已太饱, 又见佢送南瓜露都几啱我口味.  浓浓的南瓜味, 质地几滑, 不太甜, 还有粒粒芋头粒, 但真是

山东烧鸡
豉椒炒蚬
椒盐九肚鱼
粟米斑块
生炒排骨
- 蒜容炒菜芯: 菜芯青嬾鲜甜, 不太油
蒜容炒菜芯
- 送既南瓜芋头露: 其实餐牌仲好多款甜品, 好少炒小菜店有咁多甜品选择, 但已太饱, 又见佢送南瓜露都几啱我口味.  浓浓的南瓜味, 质地几滑, 不太甜, 还有粒粒芋头粒, 但真是太饱了, 都不能吃光.
送既南瓜芋头露
题外话/补充资料: 虽然坐得不是太舒服, 但有冷气又够镬气又大大碟兼有咁多甜品, 总好过到大排档食到身水身汗.
2014-06-16
山东烧鸡