2020-12-30
今年圣诞不一样,同女朋友留喺香港食川菜。我哋下昼两点嚟到餐厅,食客人数唔多,店员安排我哋坐喺窗边一个卡位,位置宽躺,坐得好舒服。我哋叫咗一个假日午市二人套餐,套餐包括麻辣凉粉、蒜泥白肉、酸菜鱼、小笼包同埋炸春卷。基本上所有想食嘅川菜都包括晒。蒜泥白肉好正宗,调味调得相当好,唔会死咸,食完都唔会觉得自己个口成浸蒜味。麻辣凉粉都几辣,唔系好食得辣嘅朋友可以问佢哋可唔可以减少少辣度。食完麻辣凉粉,觉得自己好好彩叫咗酸菜鱼,如果又系叫水煮鱼应该真系食唔落,酸菜鱼入边好多鱼肉,薯粉做底呢啲基本常识啦,调味都好好,唔会太酸,但系辣到又唔系好辣。小笼包皮薄多汁,做得好有水准。炸春卷就普普通通,不过都好香口。整体来讲,系湾仔区用呢个价钱可以食到咁嘅川菜相当之抵,值得一试。
小笼包皮薄多汁,做得好有水准。
炸春卷就普普通通,不过都好香口。