朋友系重口味宝宝,芫荽同蒜头等都系佢嘅至爱😻,而我不嬲都最就得人,仲专登收集情报揾有乜餐厅啱佢食。今次就嚟到位于炮台山嘅「16 Shell」,皆因上网见到佢个新餐牌完全符合我哋心意。佢系一间西餐厅🍽,我相信冇人会唔同意,但其实又点止咁简单?佢定位非常清晰,主打由美国引入嘅夏威夷X意大利Fusion菜🌺🇮🇹,咁即系乜嚟,等我食住话你知啦。黑炭黑蒜蓉包($80),蒜蓉包同平日食开嘅完全唔同,除咗颜色与众不同外🖤,味道都好特别。面包好大块,口感软熟,黑蒜味道突出,但都算易入口,中间仲有啲位置湿湿哋,估计系蒜蓉。芫荽酥皮虾比萨批($160/8吋),本身想嗌啲轻量啲嘅小食,但自从食过一次酥皮Pizza🍕之后,我就爱上咗。比萨批有分6吋同8吋,价钱分别唔大,所以选择咗后者。酥皮做嘅批超邪恶,牛油香满溢,质感松脆。☘️芫荽系第一卖点,佢混合埋芝士毫无违和感,味道清香而不俗,就算唔系芫荽狂热者都会喜欢。作为另一主角嘅虾亦有成六只咁多,新鲜爽弹。夏威夷蒜油虾饭($135),朋友喺门口就已经留意到呢道菜,因为有个牌写住做紧外卖优惠。老板话一定要试呢个饭,喺夏威夷好出名㗎🌺,香港就应该系佢哋独有。虾饭卖相OK
黑炭黑蒜蓉包
夏威夷蒜油虾饭
夏威夷蒜油虾饭($135),朋友喺门口就已经留意到呢道菜,因为有个牌写住做紧外卖优惠。老板话一定要试呢个饭,喺夏威夷好出名㗎🌺,香港就应该系佢哋独有。虾饭卖相OK,但斋睇样你系谂唔到会咁好食。🍚每一啖饭都好重牛油蒜香,炒至干身得来唔硬,粒粒分明;而虾经过烧烤,所以特别香🦐。另外,落啲柠檬汁食又有另一番风味。成个饭真系令人滋味无穷。
香煎橄榄油大蒜盐腌咸渔仔配无骨鸡肶意大利面
香煎橄榄油大蒜盐腌咸渔仔配无骨鸡肶意大利面($150),意粉有几蒜唔使多讲。炸蒜富有自家特式👍,佢加入咗咸鱼仔一齐炒,肉眼就唔会见到嘅,不过咸香味就较一般浓郁🧄。香煎橄榄油(Aglio e Olio)意粉要整得出色其实唔易,幸好厨师能够将意粉煮得清爽有嚼劲,每条挂满蒜油,配合埋蒜粒,口感好正🍝。鸡肶亦都相当唔错,外皮超脆,肉就保持嫩滑,兼且无骨啖啖肉🐔。
提拉米苏
提拉米苏($80),喺意大利餐厅食Tiramisu🇮🇹,感觉有信心保证。呢件提拉米苏唔会太甜,酒味同咖啡味平衡得好好☕️,而且有酒味其实系好难得。芝士层唔算特别滑,不过整体质感都够湿。另一边厢,佢比我嘅感觉系比较有蛋糕嘅元素,可能因为饼底系一层薄嘅海绵蛋糕🤔。
Mango Day
饮品方面,我哋要咗两杯无酒精嘅Mocktails🍹,佢哋同样大大杯,而且系出奇地好饮🤤,无药水嘅怪味。💛黄色𠮶杯系Mango Day($70),佢由芒果、青瓜、蜜糖、青柠汁以及姜汁汽水制成。味道超清新,🥒青瓜味系精华所在,佢可以媲美我喺英国第一次饮嘅青瓜饮品。🧡橙红色𠮶杯系Hotty Pink($70),佢由士多啤梨、薄荷、青柠汁、姜啤同辣汁制成。呢杯味道几得意,辣度仲有得拣添🌶。
总括嚟讲,呢间小店劲高质,食物定价唔平,但你喺度系能够品尝到,厨师将每样食材都发挥得淋漓尽致嘅美食😋。食材全部都偏向重口味,不过成品却无缠人嘅感觉。餐厅喺社交平台常言道「好味是良知」,佢绝对做到,推介🌟!
2021-06-01
黑炭黑蒜蓉包