2018-09-26
长沙湾区近年不断有新楼入伙,好多新餐厅亦随之进驻本区。作为长沙湾居民,有新餐厅紧系要试一试佢,今次就黎到位于元州街长发街嘅 「东悦冰室」 。餐厅门口睇一去,入边装修的确几靓,餐牌系本区黎讲叫做不过不失,价钱属于中档水平。餐厅内嘅空间比较细,但坐位尚算舒适。要试一间茶餐厅嘅水准,必定要先试佢嘅早餐。参考之前嘅食评,发现佢嘅扒餐大件夹抵食,满心欢喜决定一试。点知意外就开始发生啦,两位女侍应唔知系无做过楼面定系根本无心做,落单凭自己嘅记忆,一个餐都可以问完再问,坚持唔写低,结果落到错晒。再黎,门口一有客,就要求食紧野嘅客左调右调。我明白楼面细,想同时做多几台客,赚多少少嘅心理,但无理由位都无,仲嫁硬要塞人入去。另外,两位女侍应亦都明显唔识得点样同一时间去应付同招乎咁多客,单又落错,野又出错,再不断要求食客调黎调去,乱过打仗。好彩,厨房不负所望,食物嘅味道都叫做中上,分量亦都足够,可惜厨房得一个炉,繁忙时间大家预咗无半个钟都唔会有得食。总括而言,餐厅食物不过不失,但等食物嘅时间太长,楼面嘅情况更加系不能接受,如果唔系个装修,应该唔会食第二次。
早餐F