2022-07-16
脆皮椒盐豆腐越不起眼嘅食物先系最难最考厨师手势。成日都觉得炸豆腐好难整。因为豆腐咁样软林林都唔知点样可以炸到外皮趣卜卜。宝哥佢嘅手势真系非常好,可以将佢嘅外皮炸到脆,好似一粒骰仔C咁,叠高都完全冇难度。入边嘅豆腐仍然系咁滑溜,系一个非常好嘅头盘。冻柠茶$18冇错!冻柠茶都要推介。唔好望佢好似一杯普通嘅冻柠茶咁样,但系饮落先知道原来呢度嘅冻柠茶个茶底系落左花落去一齐煲,所以饮起嚟个柠檬茶系有一阵阵嘅花香,比起普通嘅柠檬茶冇咗阵苦涩浓味,特别怡人。失传酱脆皮生炒骨$148真系唔系讲笑,呢度嘅生炒骨系食过最好味嘅生炒骨!佢个外皮𠮶种酥脆,你一食一咬开就会知道,仲要我哋喺度倾偈,摆咗一阵冻咗都仍然系咁脆。而且用嘅系新鲜猪肉,所以肉质特别好、鲜嫩又Juicy!老板娘话俾我哋听呢度嘅生炒骨用咗自家制嘅苹果醋去烹调,所以食起嚟甜酸度适中。避风塘辣蟹$580一上枱晒周围枱嘅人嘅注目,一件就知道系好架势嘅招牌菜。就咁望都已经知道佢用心制作,你见佢嘅蒜蓉粒大小不一,有啲仲有少少衣。全部都系舖头师傅自家制既蒜蓉,同埋自己炒香,我谂喺天桥底都闻到佢嘅蒜蓉香气。粒粒香脆,用嚟送饭都好适合。肉蟹本身已经炸到脆卜卜
脆皮椒盐豆腐
冻柠茶$18
失传酱脆皮生炒骨$148
避风塘辣蟹$580
一上枱晒周围枱嘅人嘅注目,一件就知道系好架势嘅招牌菜。
肉蟹本身已经炸到脆卜卜,有啲较软嘅位置,我系连壳一齐食。
当然最高级最享受嘅食法就系将蟹拆肉,然之后放上蒜蓉同埋佢𠮶啲香葱一齐食,就会非常香口。
今次拣咗星洲炒米。佢嘅新竹米粉非常幼,而且条条分明,炒得非常干身,每一条都染上咖喱粉嘅香气同颜色。
星洲炒虾球米粉
最正嘅系在捞埋食净咗嘅避风塘炒蟹入边嘅蒜蓉,咁先系识叹嘅做法。虾球又大大粒,再配衬埋蛋丝同埋叉烧丝,正!
见到宝哥嘅金牌同埋同各位政要/明星影嘅合照,呢一间细细的私房菜俾我哋有好大嘅惊喜!
厨师制作非常之用心,而且手势系真系同出边嘅师傅冇得比,我哋一定会再返嚟食其他菜式。
咁好味嘅晚餐就同今晚嘅天空一样,美伦美奂、目不暇给。