系香港🇭🇰最能够代表都市情怀嘅一定系大排档/小菜馆, 而系佐敦庙街一家外表平平无奇嘅小菜馆, 幸得朋友介绍, 由佢嘅鸡煲,小炒到海鲜都系非常出色, 完全惊艳到我😍一个月内刷左两次!🤭.🌟鸡煲]($238全只) 老实讲,店铺系好细,只有4/5 张圆台而且空间都几迫,但晚市时间嚟基本上都系全爆满💥 而当佢一上个黄酒鸡煲时,我明了! 满满一大煲嘅黄酒, 用左好多料去熬汤,满满嘅红枣. 先喝一啖汤,我愣了, 非常香甜舒服(我会形容系),黄酒味非常浓饮落喉咙暖一暖,即刻饮完一碗又一碗, 而鸡件虽然唔可以称得上好嫩滑,但入哂黄酒味,唔需要任何调味料👍🏻.食到咁上下就可以整返碟 ($238大) 佢地嘅火锅料都系非常高质! 看那雪花分布多平均就知有几好,浸落黄酒汤后更令肉味留在汤里,食完肥牛个人建议可以整多碟($20) 当佢尽吸黄酒煲嘅精华后,香甜而又弹牙包你一食再食!.而之所以令我赞叹呢间小菜馆嘅系,除左招牌鸡煲外,佢各样嘅小炒/甚至系海鲜都系非常出色💯 于是我就分开左两日一次系专食佢小炒, 一次系专食佢海鲜, 但两次都必定会叫呢样𩠌, 就系 —🌟($88)!除左黄酒鸡煲外呢个都系必叫!经典嘅大排档

🌟[自家制客家黄酒鸡煲]($238全只) 老实讲,店铺系好细,只有4/5 张圆台而且空间都几迫,但晚市时间嚟基本上都系全爆满💥 而当佢一上个黄酒鸡煲时,我明了! 满满一大煲嘅黄酒, 用左好多料去熬汤,满满嘅红枣. 先喝一啖汤,我愣了, 非常香甜舒服(我会形容系),黄酒味非常浓饮落喉咙暖一暖,即刻饮完一碗又一碗, 而鸡件虽然唔可以称得上好嫩滑,但入哂黄酒味,唔需要任何调味料👍🏻

食到咁上下就可以整返碟 [本地手切肥牛]($238大) 佢地嘅火锅料都系非常高质! 看那雪花分布多平均就知有几好,浸落黄酒汤后更令肉味留在汤里,食完肥牛个人建议可以整多碟[手打乌冬]($20) 当佢尽吸黄酒煲嘅精华后,香甜而又弹牙包你一食再食!

🌟[黑椒薯仔牛仔粒]($88)!除左黄酒鸡煲外呢个都系必叫!经典嘅大排档菜式,系香港基乎每家都会揾到,但有冇一家令你印象特别深?(深水埗嘅万x都出色嘅其实) 但呢间我认为系暂时系香港食过最好食嘅👍🏻 每粒牛外表都炒至香脆,而且包满黑椒粒,而食落系充满焦烤蜜糖味,食落肉质好腍唔会有韧嘅部份,薯仔🥔亦然,外脆内软嘅口感,瞬间清哂而又成为我每次必叫嘅一道.

[小炒篇]
[辣子鸡🌶]嗜辣朋友者必叫! 成碟都系布满辣椒,鸡粒炒至非常香脆,食落充满麻辣香👍🏻 朋友介绍食完唔好哂可以将辣椒🌶️倒落去黄酒煲度滚,自动加辣🤣

[姜葱田鸡煲)如果食到田鸡嘅必叫,未食/唔够胆食嘅都要叫佢地试!非常香口惹味,田鸡肉质嫩滑介乎鱼同鸡肉嘅质感而且啖啖肉🥰

🌟[椒盐炸粟米🌽]($78)食材简单却令人印象深刻嘅一度!粟米开边炸,咸咸嘅炸蒜同椒盐配上咬落口粒粒清甜嘅粟米系如此地夹👍🏻

[海鲜篇]
惊喜嘅系佢地嘅海鲜食材都系非常高质,记得如果要海鲜一定要预先order.
🌟[圣子蒜蓉粉丝蒸] [扇贝蒜蓉粉丝蒸] 圣子系大条长到好似夹成条面嚟食咁样,配上蒜蓉粉丝食简直上左天堂,肉质好实在食得出系好新鲜👍🏻 扇贝亦系大粒到一啖都食唔哂🤭

🌟[椒盐鲍鱼] 一开始上菜时只见鲍鱼壳不见鲍鱼肉心谂是味被玩…唔系!而系店家非常有心思地将鲍鱼切粒再用椒盐炸!肉质弹牙再配上香口炸蒜,椒盐仲有腰果,又被惊艳了👍🏻
又要再讲多次系一间令你惊喜万分嘅小店,你往往唔好被佢外表平平无奇呃到,但入面每一样菜都系好有心思用心烹调, 而*特别要注意嘅系佢地座位有限,而且厨师得一个而楼面亦得一个,每样菜都系即叫即炒所以去食记得要有耐性…因为可能要等好耐先会上一碟,但正所谓慢功出细货,正正系咁先可以同朋友慢慢饮多两杯吹吹水,而又可以慢慢食(变相都可以食到更多🤣) 店家另有好多出名菜式如 鱼卜煲、莲藕饼等每个客人都有佢地嘅至爱,相信你地如果嚟食都一定会揾到👍🏻
如果要嚟记得要打电话留台啊!