2023-07-31
今日同闺蜜去咗海港城LCX全新上海川菜名店「八十里」庆祝友谊永固10周年餐厅坐拥720度无障碍超级维港大海景,未开始食饭我都觉得已经值回票价,喺露台影咗N咁多张海景相。由于餐厅啱啱今个星期新开,装修非常精致,场内环境亦都比较宁静,唔会有一般餐厅嘈杂声。菜单亦都非常丰富,除了传统钱财汤羹肉类川式与上海煮法外,最令我impress嘅佢系海港城少有中菜有多款海鲜嘅选择。由点心到主菜都有龙虾和鲜海鱼类嘅选择,多达五至六种嘅煮法。事不宜迟我哋叫咗「宇治萝卜丝酥饼」,「黑松露小笼包」,「成都红油抄手」,「黄金龙虾酥」多款。萝卜配上抹茶系比较新嘅配搭,春卷炸味道清香不来,以日式茶叶融入中式点心系比较新嘅做法。黑白配色非常漂亮,小笼包黑松露味唔会太过机油,猪肉鲜甜多汁,黑松露有画龙点睛之用。「成都红油抄手」主要呢我哋食情意结,正常发挥不过不失点心过后,我哋想食一啲刺激神奇啲嘅手工菜,所以试吓「烟熏辣子通心鳗」。将鳗鱼用手工放入烟熏的豚肠中,口感外脆内软,猪肉与鳗鱼竟然系可以这样配搭的辣到十足烟熏为呢度菜加咗好多分。最后我哋都想浅尝一下这里的龙虾菜式,所以就点了一款「黄金龙虾酥」两份分原只龙虾造型非常可
「成都红油抄手」主要呢我哋食情意结,正常发挥不过不失
原只龙虾造型非常可爱,又不失霸气,最欣赏这里的酥皮不太油腻,松脆外皮咬进去就系满口的龙虾肉。
今次因为就系得两个人,我哋试唔到好多特色嘅菜式,希望下次可以约到成围枱试吓叫佢嘅龙虾