2022-11-29 303 浏览
📍#川吧#MFJ太子 #MFJ中菜人均消费: HKD300之前去过太子砵兰街嘅川巴庄,原来已经搬咗去基隆街,改咗名做川吧! 约埋一班老友拆餐劲嘅!⭐️ 夫妻肺片 辣劲十足!有牛𦟌牛脷同牛肚,三种都好好味!特别喜欢牛脷,正!⭐️ 凉拌皮蛋 靓靓黄金皮蛋!口感同其他皮蛋无异,黏黏的又香口,佢个辣汁真心惹味!⭐️ 凉拌鱼皮 对于有鱼皮恐惧嘅我都想试食下,估唔到咁爽口!加埋其他香料,芫荽,同木耳,食落好有层次感!💯 潮式蛳蛤 OMG! 我最爱嘅蛳蛤 😍 佢又唔太潮式,因为落咗青柠,味道唔会死咸,正到痺!💯 酸菜鱼 酸菜鱼呀!!! 之前都系食酸菜蚬煲,酸菜鱼都系第一次!汤底依然咁正,饮完一轮嘅我哋,梗系饮返两碗汤暖下胃!鱼肉劲爽脆,豆卜芽菜等配菜都吸晒汤嘅味道,劲正!💯 毛血旺 喺香港真系冇食过毛血!里面好多材料,有猪红,牛柏叶,午餐肉,红薯粉等等,睇到啲辣椒都知辣到飞起!但真系好正!尤其啲红薯粉,一路食一路标汗!⭐️ 酱爆田鸡 如果你喜欢浓味就啱晒你!超浓超惹味嘅田鸡!田鸡唔系太肥,但依个时候你已经唔系食由鸡,因为个汁太正,最正系啲配料🤣💯 辣子鸡一向必食嘅辣子鸡! 炸鸡粒炸得劲干身又脆口,送酒一流!

📍#川吧

毛血旺

⭐️ 酱爆田鸡
酱爆田鸡

💯 辣子鸡
一向必食嘅辣子鸡! 炸鸡粒炸得劲干身又脆口,送酒一流!唔好睇佢得辣椒以为要寻宝咁,其实𥚃面有好多鸡,正系好正!
辣子鸡

⭐️ 干锅肥肠
干锅肥肠无我想像中咁干身,但味道搭够!肥肠够晒惹味,莲藕片同椰菜花都入味!
干锅肥肠

⭐️ 羊腩煲
都叫入咗秋,系时候要食羊腩煲!好足料!冬菇,枝竹同葱,滚多阵就入晒味😋 羊肉好靓,虽然唔膻但肉味甚浓而且十分有咬口!蘸埋腐乳,好味!
羊腩煲

⭐️ 汁炒花甲
个名我作嘅😂 唔知佢系咩汁但非常之好味🤤 个汁好厚好香,花甲清甜,加上个汁,食落完全升华咗!
花甲

挂住饮无影餐牌所以唔知价 🙇🏻‍♂️ 但人均$300左右真心一啲都唔贵!香港好多川菜,但好多都做唔到大陆嘅水准,因为好多都迎合咗香港人口味!反而佢啲可以减辣但又不失川菜霸气,无得顶✅

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #chinesefood #chinesecuisine #sichuanfood #spicy #相机食先 #太子美食 #中菜 #川菜

2022-11-08
夫妻肺片