2018-03-08
今日系元宵佳节,上次情人节唔舒服出唔到去食饭,唯有喺元宵节补返数。因为一乐的前身系相x手,所以都唔算难揾。订咗晚上8点几𠮶场,去到都唔多人排队,因早到咗15分钟,接待处亦准备开始登记入场,都系算唔洗点等。食店要求顾客在门口登记时,要先在接待处付款,可以俾Visa /MasterCard /Cash。如用信用卡的话,就需放低信用卡给职员keep住,要入坐后职员处理好付款才交回,基于安全理由就俾咗现金,而呢点是令我扣印像分的。👎所以,担心信用卡放俾食店职员太耐嘅朋友,就要先准备好现金喇~入坐后,台面上没有餐牌,是新模式落单,要顾客使用个人手机,利用微信下单的。如果没有安装微信,就要先下载微信,再扫台面上的QR Code关注食店,然后,再扫自己单上台号的QR Code,才可进入食店餐牌落单。虽然话系电子化下单,但强迫顾客用个人手机下载微信,才可落单点菜,对此点真的有极大反感及觉得非常麻烦😡。因为如果顾客唔系用智能手机,又或者有某些原因,不能使用微信,咁叫顾客如何点菜呢… 而且,在下载手机应用程式使用时,一定会分享咗些个人资料俾服务供应商,此点就是觉得最扣分的重要原因。❌如果再要本人的个人手机
入坐后,台面上没有餐牌,是新模式落单,要顾客使用个人手机,利用微信下单的。如果没有安装微信,就要先下载微信,再扫台面上的QR Code关注食店,然后,再扫自己单上台号的QR Code,才可进入食店餐牌落单。虽然话系电子化下单,但强迫顾客用个人手机下载微信,才可落单点菜,对此点真的有极大反感及觉得非常麻烦😡。因为如果顾客唔系用智能手机,又或者有某些原因,不能使用微信,咁叫顾客如何点菜呢… 而且,在下载手机应用程式使用时,一定会分享咗些个人资料俾服务供应商,此点就是觉得最扣分的重要原因。❌如果再要本人的个人手机使用手机应用程式落单,本人就一定不会再光顾此食店。(因今次第一次到此食店,唔知道要用个人手机落单)
因为新开张,环境各项都较整齐,通道都几阔,亦有些特别设计嘅圆台,呢啲圆台有特制呢加长台,当人多嘅时候,可以坐得更多人。
食物方面,所以每位顾客都会有一只龙虾,而煮法都有几款可以拣,见到有两款推介,所以就叫晒两款试。
再讲返餐单上嘅食物,每个项目都有啲算可以嘅。而外面亦有些食物以自助餐模式供应,有生蚝、熟食、甜品及饮品。