2022-12-26 62 浏览
圣诞节除咗打卡之外,紧系食甜品啦!今日行街经过油麻地见到架黄巴士,呢架巴士吾可以载你去想去嘅地方,但佢可以满足到你第二个胃,因为佢系一架甜品巴士。所以我都忍吾住买咗日式梳乎里班戟同牛角包窝夫试下,两样都有成8款口味咁多,选择困难症嘅我又发作喇!最后我就拣咗超人气嘅奶油草莓梳乎里,粉红色嘅卖相触动少女心,班戟浆用时令鸡蛋同日本面粉制成,每份即叫即制,蛋香味好突出,入口软绵富空气感。而牛角包窝夫就拣咗排名No.1嘅黄金布丁烧,牛角包发酵4小时制成,入口啖啖牛油香,口感酥脆。上面铺满布丁,店员再加上焦糖用火枪烧至金黄色,卖相相当吸引。而家牛角包窝夫仲有75折优惠,真系超抵食!另外仲买咗杯宇治抹茶牛乳,牛奶用咗日本3.6牛奶,奶味香浓,抹茶入口顺滑,珍珠口感烟韧,味道不会太甜。