2012-11-17
下午茶无食,返左屋企训左阵,本来打算九点出门一齐落大围揾食不过有人黎左屋企睇猫B,人家好有兴致玩到十点几,饿到扁左@@送猫B新主人落楼搭小巴,近水楼台,就转身走入仲未关门o既食店正是裕发,入去时室内已清场,但室外吸烟区仍有两三台,唔想吸二手烟,拣左室内嘅一角落坐,以免阻碍阿姐清洁,呢度陈设系旧左 d ,但地方都算干净,筷子辣油砂糖等都几卫生见厨房准备收炉 , 唔好意思再叫客饭 , 叫粉面快靓正算喇 1. 牛筋云吞粗面~ 双拼都有咁多牛筋 , 仲有三大粒云吞 , $ 30 , 几抵食 =)牛筋好爽好弹牙 , 但唔系有筋o系中间 , 唔会好难咬开只系无浆口o个种胶质感 , 而系充满嚼劲 , 各有风味 腩汁几香 , 唔会太咸太味精 , 所以 d 汤都几好味云吞皮够滑 , 一咬落去就感觉到虾肉o既弹性 , 猪肉都打得好有咬口 , 加埋半透o既粗面 , 无碱水味 ,烟烟韧韧的 , 成碗简单黎讲就系好弹 , 好爽 !!自行加左醋同辣椒油 , 更香更惹味 , 但食完难免有 d 口渴2. 冻柠蜜~ 加 $ 5 配冻饮 , 叫左杯冻柠蜜 , 甜度适中 , 柠片切得唔靓但份量够 , 四大片厚厚的 , 食完
正是裕发,入去时室内已清场,但室外吸烟区仍有两三台, 唔想吸二手烟,拣左室内嘅一角落坐,以免阻碍阿姐清洁,
呢度陈设系旧左 d ,但地方都算干净,筷子辣油砂糖等都几卫生 见厨房准备收炉 , 唔好意思再叫客饭 , 叫粉面快靓正算喇 1. 牛筋云吞粗面
牛筋好爽好弹牙 , 但唔系有筋o系中间 , 唔会好难咬开
云吞皮够滑 , 一咬落去就感觉到虾肉o既弹性 ,
猪肉都打得好有咬口 , 加埋半透o既粗面 , 无碱水味 ,
烟烟韧韧的 , 成碗简单黎讲就系好弹 , 好爽 !! 自行加左醋同辣椒油 , 更香更惹味 , 但食完难免有 d 口渴 2. 冻柠蜜
但份量够 , 四大片厚厚的 , 食完面后饮 , d 冰溶左都仲好够味 ## 系咁肚饿o既情况下 , 以随便走入去o既方式黎揾地方填肚 ,
因而食到令人满足o既一餐 , 遇上令人满意o既小店 , 实属开心事