2016-08-27
整体黎讲,系一间无咩诚意既小店,唔值得专诚前来。路经的话都请绕道。因为真系唔好食。虽然卖相可以,但其实系形式大于内容,味道唔合格。尤其综合埋价钱黎讲,真系好唔抵食。全靠酱汁搭救的面:#韩式凉拌面 $66周围铺满左卷心菜、萝卜、洋葱、芽菜同豆腐干,仲洒左芝麻系面上面。卖相睇落唔错。不过面本身唔冻,而且偏油(可能想个面滑身啲,但真心唔钟意咁油)。面质食落似银针粉既口感,但系完全无味的。😵😵但其实个重点系个酱,点解呢,因为真系要多谢个酱,俾番唯一既味个面,如果唔系真系会同个面相对无言。个酱系酸甜既,带有一丁点既辣。豆腐干麻麻地,硬身,话系泡菜无泡菜既辣味,话系豆干无豆既香味,如果落番泡菜会好啲。😥😥总之呢个就系将一堆无味既野放埋一齐,等个酱汁搭救既面,个味道分完全系为个酱汁而设。其实拌面黎讲酱真系好重要,但面本身都应该要冻少少同少啲油。------------------------------味道:6.5/10------------------------------👎🏻形式大于内在的「甜品」:#亚朱妈年糕多士和雪糕大战紫薯 $63抛个名出黎真系吓得下人,又年糕又多士又雪糕又紫薯,感觉好
#韩式凉拌面 $66
味道:6.5/10
------------------------------ 👎🏻形式大于内在的「 甜品」:
#亚朱妈年糕多士和雪糕大战紫薯 $63
抛个名出黎真系吓得下人,又年糕又多士又雪糕又紫薯,感觉好丰富好满足。但实际系每一样野都无乜味,全部都系茄呢啡咁。😰😰😰
首先讲下个年糕多士,其实即系两块多士奋住紫薯再奋麻糬,听落好多野咁,但其实都只系薄薄一层,而紫薯味真系一啲都唔出。😩唯一可取既系多士少脆唔会硬掘掘,配合到麻糬烟韧既口感。但个重点系:无味既。😲😲😲
再讲下个雪糕,其实出名好多多士/多士盒都系因为个雪糕而生色不少,重点在于雪糕半溶令多士湿润同埋一冷一热既口感,仲有雪糕本身既味道。如果就以上两点,呢个雪糕全fail。😩😩😩
个雪糕系要用刀用力切先分割到,叉吉都吉唔到入去。切完要自己一旧一旧铺番上个多士到(奢望可以俾到个无味多士少少味),但雪糕同多士就好似反左面咁,完全一齐唔到,好分离。好无瘾。😤😤
个味方面,真系要就咁daap旧雪糕daap好一阵子先食到少少豆腐味(唔知有无食错)。放落个多士到,直程无味。
唔知旧雪糕既作用系咩。😰😰
如果话呢旧野系甜品,真系完全fail。👎🏻👎🏻👎🏻
食甜品系想有尝甜既满足感,但无,因为乜都无味。仲要感觉淀粉质好重,因为又年糕又多士,但无突出既甜味去综合一下。其实系韩国食过好食既麻糬多士,佢地会将个馅同个麻糬调下味,唔会咁单调。
如果无左旧雪糕(虽然系唔易溶同唔甜),呢个真系可以做主食。
其实睇左网上食评对呢个都几有期望,但真心好失望。味道唔好,野食无诚意,交个形式出黎好似好有gimmick咁,但又唔充实一下内在。性价比非常低。重点系食完呢个甜品都滞滞地,但完全无满足感,真系食到嬲嬲地。
味道:5/10