2021-09-04
Green Waffle 曾是我最喜爱的餐厅之一,当年经常到中环本舖叹个All day breakfast,再加份Pancake,坐上一两个小时,周末就系咁写意。宜家越嚟越多同类型舖头,选择多左,就少左食Green Waffle。蓝莓香蕉士多啤梨窝夫配焦糖雪糕只可以讲Green Waffle既Pancake系好味,但未至于食完成日都想再食,肚饿会谂起果一种。价钱:$82简评:招牌菜,点都要试烟肉薯粒镬仔点解我钟意食Green Waffle既All day breakfast?完全系因为佢啲薯粒炸到脆一脆,又唔会干争争,又食到内里薯蓉软熟既口感。当咁优质既薯粒放响个热腾腾既Pan度,配上芝士、烟肉、两只流心蛋黄炒埋一碟,绝对系平民食材既顶级配置,但是系有时限嘅!当个镬上枱时,薯粒仲系脆嘅,芝士同流心蛋炒埋一碟之后,薯粒会变淋,变得无咁好味,想食脆薯嘅口感,蛋真系唔可以乱炒。价钱:$112简评:真心推介,小弟最爱牛油果炒蛋三文治例牌无得输配搭,牛油果大大旧,中和烟三文鱼嘅咸味,加上滑溜溜嘅炒蛋,有食完想再食嘅感觉,虽然系好味,但系呢个配搭好难会唔好味,亦唔系Green Waffle的招牌菜
蓝莓香蕉士多啤梨窝夫配焦糖雪糕
价钱:$82
简评:招牌菜,点都要试
烟肉薯粒镬仔
价钱:$112
简评:真心推介,小弟最爱
牛油果炒蛋三文治
例牌无得输配搭,牛油果大大旧,中和烟三文鱼嘅咸味,加上滑溜溜嘅炒蛋,有食完想再食嘅感觉,虽然系好味,但系呢个配搭好难会唔好味,亦唔系Green Waffle的招牌菜,所以亦唔会特别推介话一定净系要嚟Green Waffle试下。
价钱:$89
简评:写食评肚饿有啲谂起佢
百香果梳打
平时出街食饭,阿仔见到杯嘢饮一定会第一时间抢,同埋狂饮,今次唔例外抢咗嚟饮,但饮完一啖就无再望过杯嘢饮。
价钱:$48
简评:小朋友都唔饮,自己谂!
虽然Green Waffle无咩特别,食物亦大众化,但整体质素系可以嘅,未食过嘅朋友可以一试。
味道:
环境:
服务:
特色:
评语:OK啦!系好味,但唔系食完又想再食果一种。