《石磨乐豆 - 将军澳》事缘有一日放工,行过地铁站俾我见到呢一间专卖豆乳嘅小店舖,原本以为只系卖下豆浆,点知睇吓Menu竟然都有卖咸食吐司,所以一直记住呢一间嘢嘅存在😉前排放lunch𠮶阵时唔知食咩好,突然之间醒起不如买吐司同埋甜品返公司食,由我公司行过去地铁站都只系5分钟,所以二话不说就冲咗落去睇吓仲有咩选择😎虽然店舖细细,但系佢卖嘅种类都几多,有豆乳、豆花甜品、多款不同口味嘅即制吐司同埋仙草甜品等等,睇嚟呢间嘢试几次都试唔晒佢啲产品💁🏻‍♀️彩虹芝士吐司 $42作为一个芝士控,对于Grill cheese 真系无办法抗拒的说,其实入面就系放咗拉丝感极强嘅Mozella cheese 😎不过佢将芝士用咗食用色素变成彩虹嘅颜色,食落都系咸香味十足,芝士延伸性好强,趁热食可以做到好长嘅拉丝效果😂味道我觉得唔错的💁🏻‍♀️樽装9%微甜浓豆乳 $18听讲佢嘅豆乳超浓郁,我就买咗嚟即场饮,饮落唔太甜,又好浓郁嘅豆乳喺个口腔徘徊好耐,饮落顺喉,不过唔好睇小呢一支豆乳嘅份量,饮完其实都几饱💁🏻‍♀️樽装黑白芝麻豆乳 $28原本谂住食咗一件吐司同埋饮咗一支豆乳惊之后会肚饿,所以我就买多咗支黑白芝麻豆乳谂住
《石磨乐豆 - 将军澳》

💁🏻‍♀️彩虹芝士吐司 $42

💁🏻‍♀️樽装9%微甜浓豆乳 $18

💁🏻‍♀️樽装黑白芝麻豆乳 $28
原本谂住食咗一件吐司同埋饮咗一支豆乳惊之后会肚饿,所以我就买多咗支黑白芝麻豆乳谂住下午茶饮,结果个饱肚感太强劲😂所以拎咗返屋企先再饮,相比起原味,我觉得呢个黑白芝麻,反而多咗一阵果仁香,冇𠮶支浓豆乳咁浓稠,但系个黑白芝麻嘅香气徘徊口腔好耐,几好饮的

💁🏻‍♀️三色芋圆豆腐花 $30

我仲买咗个三色芋圆豆腐花返公司食,三色芋圆都不外乎系番薯圆、紫薯圆同芋圆,口感弹牙烟靭,另外个豆腐花用红糖水浸住,我就觉得相对冇咁滑溜,但系豆腐花吸咗红糖水嘅味道,可以唔使另外再落糖浆都已经够晒味,清清地食个冻豆腐做下午茶都唔错
2024-09-14