2009-09-04 5 浏览
知道朋友决定结婚,摆酒地点将会系尖沙咀新港中心嘅彩云轩,朋友邀请我及女友一齐去食下,俾下意见。约左当日两点钟,一入到去就觉得呢个场好大,起码可以摆40席以上,加上装潢都唔错,唔会有一种好过时嘅感觉,始终呢度算系叫做游客区嘛。一坐低,当然就立刻睇下有乜点心好拣啦,呢度有张特别推荐嘅点心纸,每样都系$28-38到,就拣下啦。同朋友商量完一轮,就拣左好几样个名比较特别嘅。等点心嚟时,就睇下周围嘅环境,谂下朋友结婚当晚会系点嘅情况。因为我地坐嘅系酒楼嘅最后一排,所以可以望到哂整个环境系点。夸张啲讲,摆40围以上绝对无问题呀!等左约5分钟,点心开始陆续到喇:我地叫左:七味鸡软骨:用左大量切碎嘅蒜头爆,不过冻左就差啲,如热食会好好味!台式牛肉粒:呢个真系好食!一粒粒嘅牛肉加埋啲酱汁真系好快可以清哂!爽脆牛筋片:佢系一片片切到好薄嘅牛筋片,呢个算系冷盘。系淡口左啲。椒盐鱿鱼须:一般嘅鱿鱼须....只系呎吋较大川辣口水鸡:呢个用啲辣辣地嘅酱伴,酸酸辣辣咁,好开胃呀,好味呀!太白醉青瓜:谂住呢个会有多啲酒味,点知系带甜味嘅?!奇怪在呢样啦。青瓜又唔够爽口呀,偏淋身。跟住就系点左啲炒蛏子呀,炒蚬呀咁,不过
等左约5分钟,点心开始陆续到喇:
我地叫左:
椒盐鱿鱼须:一般嘅鱿鱼须....只系呎吋较大
呀,偏淋身。
跟住就系点左啲炒蛏子呀,炒蚬呀咁,不过食呢啲当然系去大牌档会好味好多啦~呢度都可以啦~

不过,不过,有一样系一定要点嘅-就系流沙奶黄饱喇~ 一咬落去,流沙奶黄系夺饱而出,食慢啲都会流到成手都系,但真系好好味架!!!
总结今餐都系美满嘅一餐,虽然试唔到啲乜野大菜式,但可以谂到朋友结婚时一定会好开心呀,首先喺度祝福佢先,哈~
2009-08-01
庆祝纪念