2018-07-29 6303 浏览
今日系小弟生日,太太专登带我黎咗呢一间几出名既甜品店品尝一下~呢间甜品店位于铜锣湾,在尖沙咀都有分店,一直经过想试但一直都系人头踊踊,今日太太专登BOOK定位安排在中午时间黎!入到黎呢到,感觉非常开心,首先呢度既座位唔算多.太多数都系以吧枱方式坐,咁样就可以望住店住亲手为你制作甜品,有点像日本OMAKASE既感觉!餐厅以白色为主,感觉有型,对住无敌开放式玻璃窗望出去,感觉真系几好!呢间餐厅主力系食甜品,MENU 只有一页,前面系甜品,系面系DRINK MENU未点之前,首先送上两杯welcome drink,系用TUBE送上既草莓汁,酸酸甜甜正开胃!我同太太各自点了一款甜品,我点既系bamboo charcoal 竹炭入面分别有3种分别系红桑子雪葩,黑朱古力片同竹炭慕丝!酸甜味既红桑子雪葩,口感酸甜丰富,而且好有层次,每一啖都酸酸甜甜,正好拾回同太太拍紧拖一人一啖的感觉,甜蜜得嚟又带啲酸酸哋嘅感觉!黑朱古力片味非常浓厚,食得出不是一般的朱古力,因是苦中带甘竹炭慕丝就系超浓味既慕丝.唔识形容竹炭味道,但系真心好好味!而太太点左限定甜品正所谓夏日炎炎最紧要用时令水果佢地用夏天时令西瓜制作雪

入面分别有3种分别系红桑子雪葩,黑朱古力片同竹炭慕丝!
黑朱古力片味非常浓厚,食得出不是一般的朱古力,因是苦中带甘

而太太点左限定甜品

正所谓夏日炎炎最紧要用时令水果佢地用夏天时令西瓜制作雪葩,  入口清新西瓜香味加上牛奶,口感更幼滑!
荔枝慕丝就味带酸甜, 慕丝质地浓厚, 口感像布甸, 第一口先尝慕丝,清淡香口,第二啖连上面果干及雪葩一齐食,好像食左一杯夏日什果宾冶!
饮品方面都唔输蚀,冻香蕉特浓朱古力,非常好饮, 一问之下原来厨师用咗75%既朱古力调配, 香浓但不腻, 对于极爱朱古力同香蕉配搭嘅我简直系大爱!
而另外一杯冻朱古力咖啡同样出色! 感觉出用心制作!

在吃的同时,旁边桌点了席前点品,系店员亲手在你面前制作出一幅像画的甜品,个人觉得制作后的甜品有点像油画,下次有机会一定要试一下!
2018-07-16