夜晚同老公产检完,即刻喺元朗揾食,本身谂住食泰国嘢,点知要等位,再行返去后啲谂住食“年份餐厅‘’,但又唔太岩食。望入巷仔远处,见到有间疑似餐厅嘅舖,行过去睇,真系餐厅!仲系怀旧扒房,哇!见到真系两眼发光,一入到去装修真系以前旧式扒房咁,好似穿越左时光隧道,去左以前年代咁😊.我哋叫左宝石铁板二人餐,拣左蒜蓉炒杂菜,套餐包多士同汤,我哋拣咗罗宋汤。扒方面,拣左宝石铁板烤墨西哥风味烧鸡(半只)同埋宝石铁板纽西兰肉眼扒,要蒜蓉汁。有两杯餐饮,最尾甜品拣左布甸同啫喱.旧式扒房,好似返左以前咁😊播住英文旧歌,好有feel~.睇过度过,二人餐最化算.多士及罗宋汤野食上得都几快,QR CODE落单后无耐就黎野食。罗宋汤好好味😋好足料,酸酸地带少少辣,好中意饮好多菜、依种味道嘅罗宋汤。真心,依家都系似乎得传统扒房先饮得返依种味道.蒜蓉炒杂菜因为唔食得生野,所以唔会拣沙律。炒杂菜又系好好味,原本冇咩期望,以为冇咩味,亦唔会太多款菜,但食落惊喜,炒得好香,带牛油味,有唔同款式嘅菜,对于好中意食菜嘅人黎讲,食到一碟好食嘅菜真系好开心😋.餐饮☕️美中不足系餐饮好快就上左,食晒啲野后,杯野饮都冻晒.宝石铁板烤墨西哥
有两杯餐饮,最尾甜品拣左布甸同啫喱

旧式扒房,好似返左以前咁😊播住英文旧歌,好有feel~

睇过度过,二人餐最化算

餐饮

餐饮☕️
美中不足系餐饮好快就上左,食晒啲野后,杯野饮都冻晒

宝石铁板烤墨西哥风味烧鸡(半只) 蒜蓉汁

宝石铁板烤墨西哥风味烧鸡(半只),蒜蓉汁配饭

好中意食全鸡,冇谂过据扒可以拣烧鸡,都系抱住试嘅心态,谂住可能都会中伏。但系黎到冇失望,鸡嘅肉质好滑,但又唔会生,切落好juicy,食落真系好滑,无后悔试左😊

宝石铁板纽西兰肉眼扒 蒜蓉汁

宝石铁板纽西兰肉眼扒,蒜蓉汁配薯条

老公食肉眼扒,拣左七成熟,肉质唔会un唔会「唉」,因为只系七成熟仲系红红地,冇得食形容唔到🥹

啫喱

我叫左啫喱,配埋花奶,好耐冇食过依种啫喱,虽然系普通啫喱,但食落嘅系童年嘅味道😊
布甸

芒果布甸

老公要芒果布甸,芒果都足料,不过布甸质感有啲「唏」,口感偏林,下次佢都系叫返啫喱算~
整体评价

整餐饭都好有惊喜,由揾到间餐厅、入到餐厅、食物上菜、品赏食物等,都充满惊喜,而且系满足。
餐厅嘅姐姐服务都唔错,餐厅人客唔多,有啲食客都听得出系熟客仔,希望唔会做唔住啦~依家好多老店都慢慢执笠,执一间少一间
本身好中意旧式小店,今次体验真系几好,下次我都系会再行入时光隧道再黎过😊

2024-01-08
餐饮
宝石铁板烤墨西哥风味烧鸡(半只) 蒜蓉汁
宝石铁板纽西兰肉眼扒 蒜蓉汁
布甸
  • 罗宋汤
  • 宝石铁板二人餐
  • 宝石铁板烤墨西哥风味烧鸡(半只)
  • 宝石铁板纽西兰肉眼扒