2023-08-17
唔系时时过海嘅大胃,对于彼岸嘅老字号,不外乎都系冰室、中菜之类但原来嚟天后,有间开咗卅年嘅日本料理,都好出名㗎㖞当中最驰名港九新界嘅,就系厚烧牛舌,老板娘好有信心冇第二间厚得过佢,就算有,只会系嚡果然呢份自信系源自实力,一碗饭有五大块牛舌,全是激厚,咬落嫩滑juicy,冇返咁上下厨艺都做唔到,仲要连饭底都好开胃除咗牛脷,其实其他嘢都好好食吉列猪扒同样系好厚,但炸得爽脆,猪肉弹牙肥筋参半,咖喱好有日本家庭料理嘅感觉除咗定食,有好多小食都值得试。冲绳烩猪手亦可展示到呢间餐厅嘅实力担当,就咁睇以为系爽弹型猪手,点知腍到不得了,煮得又绵又入味,一条猪毛都冇,同时唔会煲烂猪手,究竟点做到?对于食物卖相,老板娘亦有要求。煎鹅肝整到呈心形,睇得又食得,非常香口唔会腻,仲有沙律中和浓香萤光鱿鱼都砌得好细致,排到靓靓仔仔,鲜感非常冲击味蕾,太惊艳喇
但原来嚟天后,有间开咗卅年嘅日本料理,都好出名㗎㖞
除咗牛脷,其实其他嘢都好好食
吉列猪扒同样系好厚,但炸得爽脆,猪肉弹牙
肥筋参半,咖喱好有日本家庭料理嘅感觉