2018-04-19
人愈大,愈珍惜同友人相处既时光。记得10年前,喺中学认识左一位男性同学,佢好调皮又钟意玩弄朋友,但佢既热情性格正好融化左较为冷酷既我,后来我地成为好朋友。十年又过去,如今佢有女朋友亦有自己既事业,所以佢好忙而我地亦都好少见面。适逢呢位好友25岁生日,我就订左呢间环境宽敝,仲望到270度维港景色既餐厅,同呢位友人相聚一下,怀缅往日时光。海港城OTE新区域最近几个月都开左唔少新餐厅,意/法/日/中菜等应有尽有。近年愈来愈多摩登中菜馆喺香港开业,个人认为系一件好事,至少消费者可以有更多选择。喺2楼一直行到尾然后乘搭电梯落去地下,就能够直达六公馆,一望就望到呢个漂亮既招牌,六公馆有户外同室内既范围,户外一大片草地上可以比客人饮下酒chill 下轻松一下,而室内扶手电梯既两边分别系用膳为主同酒吧为主既区域。店内装潢以60年代既旧香港为蓝本,设计师梁志天先生利用唔同既线条、图案、色块以及不同质感既物料打造出优雅时尚同古色古香既氛围。餐厅用膳既区域尚算宽敝舒适。开始点菜前,店员问我地想要蒸馏水定茶,我地当然叫左茶啦,而茶既选择分别有龙井,铁观音,菊花同香片等,我就拣左菊花,饮落都几清香。龙井熏太爷鸡
龙井熏太爷鸡(半只)
龙井熏太爷鸡 ($198/半只)
六公馆主打新旧融合既中菜,其实同友情一样,最好都系新旧能够融合,可以同新相识开心咁谈天说地亦可以同旧朋友相聚回望当年。餐厅有鲍参翅肚,海鲜,肉类,菜类,汤类同甜品等选择,我同友人都系食肉兽所以都叫左唔少肉类一齐分享。
龙井熏太爷鸡系店内招牌菜之一,餐厅挑选生黄鸡,用卤水汁浸泡1.5小时,风干后加上龙井茶叶,再用苹果木将鸡烟熏,上枱时再洒上龙井茶叶。
龙井熏太爷鸡(半只)
龙井熏太爷鸡,味道不会太咸亦不油腻。鸡食落都颇为嫩滑,龙井味道渗透左入只鸡里面,食落带著茶叶芬香味道。
蜜汁黑豚叉烧
蜜汁黑豚叉烧 ($268)
近年摩登中菜馆既叉烧都至少用上黑豚/西班牙黑毛猪等,而呢间既蜜汁黑豚叉烧,食落松化,质感软腍。肥膏带脂香,边位亦带焦香。
香煎中式澳洲和牛柳
中式煎澳洲和牛柳 ($268)
我同友人都系食肉兽,所以就叫埋呢碟中式煎澳洲和牛柳。顾名思议,就系用上澳洲和牛以中式煎牛柳既方式烹调而成。虽然惊喜不大,但至少澳洲和牛柳食落松软而不失质感。澳洲和牛分M1-M12级别,而愈高级别代表油脂分怖愈多,而呢度既澳洲和牛油脂较少但反而系好事,肉味更浓郁。酱汁酸酸甜甜,几开胃。
鸳鸯虾球
鸳鸯虾球 ($288)
鸳鸯虾球系店内招牌之一,差不多每台都会叫。虾系用上缅甸虾,鸳鸯虾就系指虾分别以芒果酱以及近期大热既咸蛋黄烹煮,虾球大大粒,食落爽口弹牙。芒果酱带点酸,而咸蛋黄虾球外层薄脆而味道甘香。两个人食完呢4碟菜式已经觉得饱,可能因为人愈大而新陈代谢减慢,始终唔能够食太多。最后我地因为饱而无叫任何甜品,大概朋友亦都唔需要叫甜品,因为佢有左女朋友之后,人生已经很甜蜜。
晚饭后同友人踏上餐厅户外一大片草地,可以望到270度维港夜景,叫人忘却烦忧。朋友话满意我今晚选择既餐厅,我心里亦放下心头大石。同友人食完呢餐饭,虽然不知道我地何时何日会再见,但回想过去大家中学既欢乐事,就算讲十次,一百次大家都仍然笑得出,哈哈,年少多好。"生活尚不易,且行且珍惜" ,我仍然会好珍惜同呢位友人咁多年相处既时光,亦希望友人既前途可以同对岸既灯光一样咁璀灿。