由於係網上見到自助餐有6折早鳥優惠,7日前已經一早打電話預約留位,原價要500左右一位,6折後約300,即刻無咁肉痛。去之前已經睇咗不少評論,心裡大概對菜式選擇有個底,應該唔會好豐富。同朋友都預咗主攻三文魚同生蠔。不過去到先知太低估選擇少嘅程度,基本上一眼睇哂個格局。自助餐大致分為以下幾個位:魚生壽司、海鮮、熟食、沙律、即開生蠔同甜品。三文魚一開始好快比人拎哂,不過食到中段基本上唔使排隊。另有其他刺身同煙三文魚,但個人覺得唔同款三文魚其實唔係好食到差別之處。刺身入口尚可以,不過感覺新鮮程度有待改進。有迷你刺身丼,幾好食。壽司無咩特別,餡料較普通。海鮮長期都多人排隊,有長腳蟹、大蝦、蜆個類,但選擇都係不多。值得讚嘅係有提供唔少剪刀比食客,方便剪蟹腳。長腳蟹味道頗鮮甜,難怪咁多人拎完又拎。而大蝦味道較一般。生蠔係即場開比你,由於只有一個師傅處理,長期都有條隊。當晚一共食咗兩款生蠔:法國蠔、愛爾蘭蠔。法國蠔細隻少少,海水味無咁重。愛爾蘭蠔肉質厚身少少,海水味會重啲。呢兩款即使唔加任何醬料或檸檬汁,都唔會太腥,怕腥嘅朋友可以一試。沙律有幾款選擇,我試咗兩款。一款係雞肉沙律,另一款係青豆雞胸沙律
由於係網上見到自助餐有6折早鳥優惠,
7日前已經一早打電話預約留位,
原價要500左右一位,
6折後約300,即刻無咁肉痛。

去之前已經睇咗不少評論,
心裡大概對菜式選擇有個底,應該唔會好豐富。
同朋友都預咗主攻三文魚同生蠔。
不過去到先知太低估選擇少嘅程度,基本上一眼睇哂個格局。
三文魚一開始好快比人拎哂,不過食到中段基本上唔使排隊。
刺身入口尚可以,不過感覺新鮮程度有待改進。
有迷你刺身丼,幾好食。
壽司無咩特別,餡料較普通。
值得讚嘅係有提供唔少剪刀比食客,方便剪蟹腳。
長腳蟹味道頗鮮甜,難怪咁多人拎完又拎。而大蝦味道較一般。
生蠔係即場開比你,由於只有一個師傅處理,長期都有條隊。
當晚一共食咗兩款生蠔:法國蠔、愛爾蘭蠔。
法國蠔細隻少少,海水味無咁重。
愛爾蘭蠔肉質厚身少少,海水味會重啲。

沙律有幾款選擇,我試咗兩款。
一款係雞肉沙律,另一款係青豆雞胸沙律。
雞肉沙律味道不錯,加上沙律醬都算開胃。
但青豆雞胸沙律可能加咗醋,味道太酸反而好怪。

熟食多數為中式菜,所以我唔係試咗好多。
要咗一份牛扒,牛味好突出,唔會好多筋位或者太肥,算係好不錯。
天婦羅款式好似唔太多,同埋唔係好夠熱。炸餃子我覺得尚算可以。

值得一提係有個麵包位,供食客夾包或自行用麵包刀切開法包,都幾有趣。
由於食物太少關係,我跟風切咗塊法包,口感其實唔多香脆,要配牛油一齊食先好啲。

水果有五至六款,味道正常,但提子偏苦。
甜品方面,有haagen daz幾款雪糕,但有點硬身。亦有少量蛋糕、慕斯等甜品
有啲以細杯盛載嘅慕絲根本無細匙羮比食客,餐廳供應嘅匙羮太大,係挖唔到底。我問過侍應,佢地話無細嘅匙羮,真係好無奈。(唔知本身無供應定無哂)
题外话/补充资料: 自己都係情願比返貴少少嘅價食返多選擇嘅自助餐。平平地又只想主攻海鮮生蠔嘅朋友都可以試下呢間。
2019-03-01