2014-09-23
9月17日约左朋友食生日饭, 因为朋友系景乐集团的会员,所以佢想嚟食呢间上海菜馆, 本来是打算去观塘的, 但系装修, 于是就拣左呢间分店啦. 我们有七个人, 朋友有一张COUPON系送醉鸡一客的, 另外其实有一枝红酒的, 不过朋友没有带那COUPON. 餐厅环境都OK, 都算大的, 先叫茶, 我见食评有人话八宝茶几好,所以试下,我唔知八宝系边八宝, 只系见到有杞子,其它的都好黑,睇唔清楚,味道都OK,唔算好出及好浓味.我们都叫左好多嘢食, 有一客醉鸡,熏鱼,醉猪手,肴肉,五柳鱼,回锅肉配农夫面包,腌笃鲜,鲜什菌小唐菜.片皮鸭一只.醉鸡都好入味,唔算细份,鸡肉都滑及重酒味,好食,醉猪手我就觉得唔太够淋身,硬左少少,肴肉系茶色的,几特别, 不过唔知茶色系咩做的呀. 腌笃鲜原来系一个咸肉汤,但唔系太鲜味,唔系太出色,只是普通呀. 回锅肉都几惹味的.我们差唔多食晒D𩠌, 但系集片皮鸭仲未嚟, 就谂住追仕应跟进, 大家在倾计的时候, 一位女仕应突然走过嚟叫我地俾张VIP咭, 话帮我地埋单, 大家百思不得其解, 后尾我同仕应讲还有一只片皮鸭未嚟, 我地点会埋单, 之后过一阵那仕应走回来说系呀, 我
我们差唔多食晒D𩠌, 但系集片皮鸭仲未嚟, 就谂住追仕应跟进, 大家在倾计的时候, 一位女仕应突然走过嚟叫我地俾张VIP咭, 话帮我地埋单, 大家百思不得其解, 后尾我同仕应讲还有一只片皮鸭未嚟, 我地点会埋单, 之后过一阵那仕应走回来说系呀, 我想话你们只鸭嚟紧...完全九唔撘八.
只片皮鸭有两笼粉皮的, 只鸭唔算好大只, 但都几好味,唔会好肥. 今次真的食饱晒啦, 谂住上埋个蛋糕就可以走啦. 同一个男仕应讲叫佢上蛋糕, 之后一直在等...等了十几分钟都未嚟...再问那男仕应...佢话同事整紧, 好奇怪, 要整咩呢? 只系放支蜡烛上去就得啦, 之后见到之前那女仕应攞住我们的蛋糕走过, 但放系另一张枱度, 之后消失了...我再追另一个女仕应, 她又叫番那个消失了的女仕应去跟, 人地系帮另一张枱埋紧单, 我们还看到在另一边有四五个仕应在倾计,但全程只有那一位女仕应在做嘢...又过左一阵蛋糕终于嚟啦, 跟住要播生日歌,中文及普通话版本, 原来一直在等播歌? 莫明奇妙的安排.
还未食蛋糕, 已经叫我们埋单, 话LAST ORDER, 其实等这个蛋糕等了半小时, 唔知以为佢地放系另一个仓度要坐车去攞.
食物再好, 没有好的服务都是徒然.