2023-11-20
早一阵子,因为睇到电视饮食节目介绍,见到「祥仔」介绍呢间「避风塘艇家炒蚬」同埋「酱汁大虾」,好似好吸引咁!所以这一晚便很想试下呢间小炒店。未入店,都怕没位,刚好餐厅内近门口位有张二人台,我们坐下来。环顾四周,都坐满食客,见好多台客都有食「羊腩煲」,「咕噜肉」,同埋「炒蟹」,仲有一个似「烤鱼煲」。卖相都好吸引咁!由于友人好想食「羊腩煲」,因此便先点了一份「古法羊腩煲」配生菜(免费)。之后都想试下炒蚬。便点了这两道菜。先上台是「古法羊腩煲」,仲送一碟「腐乳酱」。 一打开盖,香喷喷的!已经令人食指大动😜。 食第一口羊腩,好「林」,没有羊膻味。汤底好香,好好味😋!而且内里仲有好多马蹄粒(1/4),厚身冬菇(1/4),又有支竹,有荀,都好足料!而楼面收银小姐都好好,成日留意我哋的「火🔥」,够不够汤,帮我们加汤,睇火,很是窝心☺️!至于「炒蚬」,一食都好滋味!很好!可惜我少饮酒,但我相信这绝对同啤酒十分匹配!另外,我想讲下,一边食饭,一边看著左边,右边的电视节目,主要播有关大厨的烹饪比赛,都好精彩!一边睇,一边食(虽然不是食厨师比较的菜式)。但,我都觉得感觉良好!☺️其实仲有好多菜式想试,下次一定再帮
之后都想试下炒蚬。便点了这两道菜。
其实仲有好多菜式想试,下次一定再帮衬!而且楼面及收银职员都很亲切☺️