2023-12-02
今日食了个$278两小时任食餐,埋单两个人要$612,估计系老细𠮶个都几有礼貌,招呼良好,环境卫生可以,近洗手间都系香港一般食店通病,扭扭佼佼咁样有个鸡煲,有一个打边炉汤底,配料任叫,有些要加钱,饮料、啤酒任饮鸡煲味道唔错,但啲鸡就一般,唔系嫩滑,喺大陆「客语」唔系好贵已经可以食到好滑嘅鸡,味道亦都可以好过呢个个鸡煲好多之后收走鸡煲,换打边炉汤底,另一个伙记叫我哋将啲骨倒落个鸡煲㶽里面,其实收咗个鸡锅㶽再只新碟好困难咩,大陆一定唔会出现啲咁嘅情况,呢啲系服务嘅一种,连咁样都懒,咁嘅形式嘅服务其实唔会讨好打边炉猪肚锅底都到几好,唔会水汪汪,打边炉配料不错,但系又系𠮶句,啲料喺大陆「凑凑」好食过佢好多,亦会展示得很美观,甚至好有特色到个半钟嘅时候,个相信系老细嘅就礼貌地攞张单过嚟,叫我哋可以埋单,其实呢种模式感觉都麻麻哋,最后我哋两个钟头松啲就走基本上我都好少喺香港食晚饭,就算食都系去大家乐,因为相对好味性价比高,食个咁嘅餐一人三旧几,仲要赶住走,唔怪得知啲人个个都话要上深圳玩,无论食物质素、服务、价钱等等,全部都一定输俾人,所以,呢间唔会再去香港的食店,做老细嘅,管理人嘅,真系要好好思考
香港的食店,做老细嘅,管理人嘅,真系要好好思考下