上星期无意中见到北角有间食吉列猪扒的吉豚屋,朋友话日本都有,今晚我哋去咗试,见到CA-TU-YA这拼音就吾肯这间是不是日本的香港分店了。ANYWAY,我点咗个滑蛋泡菜乌冬配猪柳,泡菜乌冬都辣(我觉得),味道一般 ,够热,猪柳外松脆,内里的肉够腍,几好食,朋友比咗件虾及猪肉饼比我试,我都觉得吾错,炸得松脆。我很少、甚至吾会食吉列的东西,都觉得呢个吉列猪好食。这里环境OK,我哋坐卡位(可坐4人),感觉阔落、舒服,但有少许压力、不太自在,因为我听到有2个人入来想坐卡位时,侍应叫佢地坐入面D位,话坐卡位要搭枱,而我地食完都坐咗阵,侍应们就不时望下我地,不过又没有催赶或话安排人来搭枱,门外又有人等位,有点不好意思,我眼见这里的客人像是快来快走,茶餐厅FEEL似的,这里有收加一的,如果要搭枱,快来快走的话,为何要收加一呢?

我很少、甚至吾会食吉列的东西,都觉得呢个吉列猪好食。

滑蛋泡菜乌冬+吉列猪柳
2017-04-25